ΣΠΑΡΤΗ. Όπως λέει ο λαός «ό,τι κρύβεις κάτω απ’ το χαλί θα το βρει η πεθερά…»
Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια για αστεϊσμούς για πλήττεται το περιβάλλον.

Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης είχε εφεύρει την εξής λύση για να εξαφανίζει την λυματολάσπη που προέκυπτε από την επεξεργασία των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης.

Μετέφερε τη λυματολάσπη με φορτηγά στον ΧΑΔΑ Σπάρτη και την έθαβε σε χωμάτινες λεκάνες τις οποίες στη συνέχεια σκέπαζε με χώμα.
Τα χρόνια πέρασαν κι έφθασε η ώρα για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ κατά την εργασία χωρίς να γνωρίζει τι βρίσκεται από κάτω έσπασε την λεκάνη αποθήκευσης με αποτέλεσμα η λυματολάσπη να ξεχυθεί στον παρακείμενο χείμαρρο και στη συνέχεια να διασχίσει καλλιέργειες ελιάς…

Το πλήγμα που δέχεται το περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΑΔΑ είναι μεγάλο. Τώρα προστέθηκε και μια βίαιη προσβολή από τόνους λυματολάσπης. Οι εκπρόσωποι των αρχών δείχνουν να παίζουν τένις ευθυνών σε ένα γήπεδο λυματολάσπης…

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία των υγρών λυμάτων προκύπτει λυματολάσπη. Πρόκειται για υπόλειμμα των βιολογικών καθαρισμών. Η λυματολάσπη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αβλαβές ή χρήσιμο υλικό εκτός και αν υποστεί ειδική διαχείριση και χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας, μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό εδαφών.

Ο Δήμος Σπάρτης, όπως φαίνεται, έθαβε την λυματολάσπη προκειμένου να απαλλαγεί από αυτήν και τις βλαβέρες συνέπειές της.
Ωστόσο το «ατύχημα» στον ΧΑΔΑ Αφισσού φέρνει ακόμα μια φορά αντιμέτωπους την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας με τον Δήμαρχο Σπάρτη αφού πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα καλεί τον Δήμαρχο να σταματήσει να κάνει χρήση του ΧΑΔΑ γιατί είναι παράνομο και ο Δήμαρχος αποδίδει το «ατύχημα» σε σφάλμα του εργολάβου που δουλεύει για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του notopress.gr