Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού
Η Φθινοπωρινή περίοδος είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη για την παρατήρηση των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών καθώς οι βροχές είναι ακόμα λιγοστές και η θερμοκρασία παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Η μικρή διάρκεια της ημέρας και οι χαμηλές πρωινές θερμοκρασίες φανερώνουν ότι ο χειμώνας καταφθάνει και αυτή η εποχιακή αλλαγή μπορεί να φανεί παρατηρώντας τα πουλιά.
Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπου Μουστού σας περιμένουμε όλους, αυτή την Κυριακή 27/11 και από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, να παρατηρήσετε πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, στην περιοχή του υγροτόπου Μουστού, όπου πραγματοποιούν στάση κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι.
Μερικά μόνο από τα πολλά διαφορετικά είδη που μπορείτε να συναντήσετε στον υγρότοπο αυτή την περίοδο είναι οι νερόκοτες (Gallinula chloropus) και οι φαλαρίδες (Fulica atra), τα κιρκίρια (Anas crecca), τα σφυριχτάρια (Anas penelope), οι πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrynchos) και οι χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata). Έντονη είναι και η παρουσία νανοβουτηχταριών (Tachybaptus ruficollis), κορμοράνων (Phalacrocorax carbo) και σταχτοτσικνιάδων (Ardea cinerea).
Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ειδικό εξοπλισμό (εφόσον διαθέτετε κυάλια ή τηλεσκόπιο) για να εξασκήσετε μαζί την όραση και την ακοή σας και να απολαύσετε, με όλες σας τις αισθήσεις, την ηρεμία που σας προσφέρει η παρατήρηση στη φύση.
[Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας]
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη - Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025 - Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr