Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου ξεκίνησε το 31ο καλοκαίρι του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος με την παράσταση «Χένσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Γκριμ σε σκηνοθεσία και διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη. Πρόκειται βέβαια για το κλασικό παραμύθι που δημοσίευσαν οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ το 1812 μαζί με άλλα παραμύθια από τη Γερμανική, και όχι μόνο, παράδοση.

Το θέμα του πολύ γνωστό όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε μεγαλύτερους: η κακιά μητριά προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα θετά της παιδιά Χένσελ και Γκρέτελ πείθοντας τον άτολμο και δειλό άντρα της, βιολογικό πατέρα των παιδιών, να τα αφήσουν στο δάσος όπου εκεί θα πέσουν στα νύχια μιας κακιάς μάγισσας η οποία έχει κατασκευάσει ένα σπίτι από γλυκά για να δελεάζει και να παγιδεύει τα υποψήφια θύματά της. Η κ. Ρουγγέρη προσάρμοσε πολύ επιτυχημένα το παραμύθι στα Ελληνικά δεδομένα κάνοντάς το πιο γλυκό και πιο ανάλαφρο αφού άλλωστε η αρχική μορφή του απευθύνεται σε ένα αναμφίβολα σκληρό λαό, τον Γερμανικό. Συγκεκριμένα η κακιά μάγισσα παρέμεινε στο σενάριο της διασκευής αλλά τη θέση της άσπλαχνης μητριάς έχει πάρει η μητέρα των παιδιών η οποία αγαπάει τα τέκνα της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα φροντίσει. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν ακόμα «καλό» χαρακτήρα στο έργο.

Στη διασκευή που είδαμε τα δύο παιδιά χύνουν κατά λάθος το γάλα, το οποίο εφύλαττε ως κόρη οφθαλμού η μητέρα τους με σκοπό να τους φτιάξει κάποιο γλύκισμα, και στη συνέχεια πηγαίνουν στο δάσος για να μαζέψουν αγριοφράουλες ούτως ώστε να δείξουν καλή διαγωγή και να απαλύνουν τη στενοχώρια της μανούλας τους για τη ζημιά. Στο δάσος τα παιδιά χάνονται λόγω της έλευσης της νύκτας και εκεί εμφανίζεται η γνωστή κακιά μάγισσα την οποία αντιμετωπίζουν επιτυχημένα οι μικροί ήρωες για να έχουμε το πολυπόθητο αίσιο τέλος της ιστορίας.

Ουσιαστικά η παράσταση είναι διασκευή της πασίγνωστης όπερας του κλασικού συνθέτη Ένγκελμπερτ Χούμπερτινγκ(1854-1921) μέσω της οποίας έγινε παγκοσμίως γνωστό το κλασικό παραμύθι Χένσελ και Γκρέτελ. Στο μαγικό χώρο του Σαϊνοπουλείου θεάτρου απολαύσαμε τους ηθοποιούς Αθηνά Δημητρακοπούλου, Εστέλλα Κοπάνου, Ελένη Ζιώγα, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Έλενα Μιχελάκη, Αλέξανδρο Μπούρκα-Μαράκη και Νικόλα Παπακωνσταντίνου να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθειά τους να φέρουν τα παιδιά σε επαφή όχι μόνο με το κείμενο αλλά και με την κλασική μουσική που είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου, όπως είπε εύστοχα η κ. Ρουγγέρη στον πρόλογο. Σημειωτέον ότι οι ηθοποιοί της παράστασης είναι και τραγουδιστές με χρόνια σπουδών στο είδος ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.

Τα όμορφα και πολύχρωμα σκηνικά καθώς και τα κοστούμια ήταν από την Χριστίνα Κουλουμπή ενώ η επεξεργασία-διασκευή της μουσικής ήταν του Αντώνη Δελαπόρτα. Η διδασκαλία των τραγουδιών ήταν της Λαρίσα Ερεμέγεβα και οι χορογραφίες από τον Πέτρο Γάλλια. Βοηθός της κ. Ρουγγέρη στη σκηνοθεσία ήταν ο Αντώνης Παπαδάκης. Για το τέλος αφήνουμε το δημιουργό των στίχων των μουσικών κομματιών Ανδρέα Κουλουμπή, που είναι ο σύζυγος της κ. Ρουγγέρη και δεν είναι άλλος από το μεγάλο βαρύτονο που έχει χαρίσει πλήθος κορυφαίων ερμηνειών στην Εθνική Λυρική Σκηνή και έγινε ευρύτερα γνωστός από το ρόλο του ψάλτη στο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η κ. Ρουγγέρη με την ομάδα της έκαναν εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τους θεατές. Αυτό φάνηκε όχι μόνο στο τέλος με την αποθέωση των συντελεστών αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης με το αυθόρμητο χειροκρότημα μικρών και μεγάλων καθώς και τη συγκινητική προσπάθεια των παιδιών να συμμετάσχουν, με τον τρόπο τους, στην παράσταση. Θεωρώ ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από το γέλιο των μικρών παιδιών που δεν έκρυψαν ούτε στιγμή τον ενθουσιασμό τους παρακολουθώντας μια καταπληκτική διασκευή του γνωστού παραμυθιού.

Τελειώνοντας νομίζω ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν και φυσικά στην κ. Ρουγγέρη να έχει καλή και σύντομη ανάρρωση λόγω του ατυχούς συμβάντος μετά το πέρας της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ρουγγέρη έχει παρουσιάσει πολλές φορές, στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, τα έργα της στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο τιμώντας το Λακωνικό κοινό το οποίο βεβαίως δείχνει την αμέριστη αγάπη του στο πρόσωπό της κάθε φορά που έρχεται στον ιστορικό τόπο μας.