Αρχιτεκτονική και Βιοκλιματική Παρέμβαση

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των Σπαρτιατών για την αναμόρφωση της πόλης, μετά την κατάθεση, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, την Μελέτης ανάπλασης της λεωφόρου Κων/νου Παλαιολόγου και της οδού Λυκούργου.
Όνειρο και στόχος δεκαετιών πάνω στα οποία φαίνεται ότι στοιχίζονται όλες οι Παρατάξεις του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Με μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως επι της διαδικασίας, το Δημοτικό Συμβούλιο (7/12/11) αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την έγκριση της Μελέτης για το σημαντικό αυτό έργο.

Πρόκειται για μελέτη που επιχειρεί να εντάξει το έργο της ανάπλασης στο ΕΣΠΑ. Προβλέπει την πλήρη αναμόρφωση δρόμων και πεζοδρομίων, την αλλαγή σε πλάτη και χρήσεις, τον εξωραϊσμό, την αύξηση χώρων πρασίνου και άλλες παρεμβάσεις.
Το γραφείο Μελετών (ΩΜ Μελετητική ΕΠΕ) που παρουσίασε την μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στη χώρα, στα πλαίσια του συγκεκριμένου μέτρου.
Στόχος του μέτρου είναι η παρέμβαση και η βελτίωση στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή μείωση της θερμοκρασίας και βελτίωση των όρων και των συνθηκών ζωής. Στη μελέτη προβλέπεται και ποδηλατόδρομος.
Η αρχιτέκτονας Νινέττα Χριστοδουλέα κατά την παρουσίαση της μελέτης τόνισε ότι η Σπάρτη ενδείκνυται για τέτοιες παρεμβάσεις όπως αυτές που προβλέπει η μελέτη και έχουν προοπτικές ένταξης.

Ο Δήμαρχος κ Αργειτάκος τόνισε στο Σώμα του Δ.Σ. ότι πρέπει οπωσδήποτε την Παρασκευή (9/12/11) να κατατεθεί η μελέτη διότι έχουν εξαντληθεί όλες οι παρατάσεις στις προθεσμίες.
Ο κ Φούρκας επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι εφικτή η τμηματική εφαρμογή της μελέτης σε περίπτωση που δεν ενταχθεί ή δεν υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι. Ζήτησε επίσης μετά την κατάθεση του φακέλου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, επι σχεδίων κι επι τόπου, ώστε να καταγραφούν οι παρατηρήσεις των παρατάξεων «οι άνθρωποι των οποίων περπατούν, ζουν και γνωρίζουν την πόλη».
Η Παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη επιφυλάχθηκε με τον, εύλογο, ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει τεχνική περιγραφή του έργου και δεν προηγήθηκε ενημέρωση των συμβούλων,. Ψήφισε λευκό.
Δύο εύστοχες παρεμβάσεις έγιναν από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον κ Ράλλη και από τον κ Βλάχο.
Ο κ Βλάχος ζήτησε να μάθει πως αντιμετωπίζει η μελέτη το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων και ο κ Ράλλης αναρωτήθηκε αν η παρούσα μελέτη έχει λάβει υπ’όψιν της την Κυκλοφοριακή Μελέτη που εκπονείται για το σύνολο της πόλης.

Από τις θέσεις και των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης προέκυψαν απαντήσεις που έδωσαν οι κ.κ. Αργειτάκος, Μπεζεριάνος και Χριστοδουλέα σύμφωνα με τις οποίες:
Το έργο είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. Ευρώ.
Περιλαμβάνει τις δύο οδούς σε όλο το μήκος τους.
Η Παλαιολόγου από το Στάδιο έως τα σχολεία και η Λυκούργου από το ΚΤΕΛ έως την διασταύρωση για Μυστρά – Μαγούλα.
Δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη το πάρκο της Ευταγγελίστριας ( το οποίο θα αναπλαστεί με άλλη μελέτη κι έργο) ενώ γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στην δημοτική αγορά και στο πάρκο του Οσίου Νίκωνος.
Υπάρχει πρόβλεψη για δίκτυα υποδομών για να αποφευχθούν μετέπειτα εργολαβίες και έχει ληφθεί υπ’ όψιν η Κυκλοφοριακή Μελέτη.

Η κ. Χριστοδουλέα, εξήγησε ότι το έργο θα ενταχθεί μόνον αν τεκμηριώνει την αλλαγή των βιοκλιματικών δεδομένων (μείωση θερμοκρασίας κ.α.). Ήδη παρόμοια μελέτη εφαρμόζεται στον Δήμο Υμητού.
Ο Δήμαρχος κ. Αργειτάκος ζήτησε από τους μελετητές να σεβαστούν «τον χαρακτήρα της πόλης αλλά και τις συνήθειες των Σπαρτιατών να βαδίζουν με άνεση στα πεζοδρόμια της πόλης». Έτσι η ζώνη ελεύθερης όδευσης θα έχει πλάτος 3,5 μέτρα.

Το έργο, από την στιγμή που θα ενταχθεί και δημοπρατηθεί θα μετατρέψει την πόλη σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. «Είναι έργο που σου δίνει τις εκλογές» είπε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης, δημοτικός σύμβουλος. Κάποιος άλλος έσπευσε να σημειώσει ότι συμφωνεί «αρκεί το έργο να είναι λειτουργικό και ταιριαστό με την πόλη και αρκεί να μην ξεχαστούν τα απαράδεκτα πεζοδρόμια των άλλων κεντρικών δρόμων της πόλης.

Το notospress.gr εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι από τις πιο σημαντικές για την φυσιογνωμία και την λειτουργία της πόλης θα αφιερώσει τις επόμενες ημέρες ειδική αναφορά για την ενημέρωση των δημοτών.