Με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018 το ετήσιο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, στην αίθουσα της Στέγης Νεότητος στη Σπάρτη, με θέμα: «Θέματα ιερατικής αυτογνωσίας και αποστολής».

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας. Η λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους ιερείς που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο.

Στην Στέγη Νεότητος τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης, Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος παρουσίασε το βιογραφικό του εισηγητή, Αρχιμανδρίτη π. Φιλοθέου Θεοχάρη, ο οποίος είναι Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, καθώς και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

Ακολούθησε η προσφώνηση Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον διακεκριμένο ομιλητή, για την αποδοχή της πρόσκλησής του μιλώντας με θερμά λόγια για το ήθος, την προσωπικότητα, την εργατικότητα και την πνευματική προσφορά του στον χώρο της Εκκλησίας. Ακολούθως, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, επισήμανε στους κληρικούς τη σπουδαιότητα του θέματος.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο π. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ευστάθιο για την τιμητική του πρόσκληση. Στη συνέχεια, με μεστό και γλαφυρό λόγο, ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα.

Το Ιερατικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου διευκρινίστηκαν σημεία της τοποθέτησης του ομιλητή και δόθηκαν απαντήσεις σε καίριες απορίες των ιερέων, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ.κ. Ευστάθιο.