ΛΑΚΩΝΙΑ. Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ και τη στρατηγική της ΕΕ για τον σχεδιασμό ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης που θα μετατρέψει το δήμο Μονεμβασιάς και το νομό Λακωνίας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση των ευρωβουλευτών της Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τα εξής:

«Η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών, που προωθείται και από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη με κατασκευή εναέριου δικτύου πυλώνων υψηλής τάσης μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς το Δήμο Μονεμβάσιας, συνολικά το νομό Λακωνίας σε απέραντο αιολικό πάρκο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προκατόχων της και της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, την προώθηση των λεγόμενων ΑΠΕ, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου. Τα παραπάνω έργα που εκτελούνται σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ιστορικής αξίας έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.
Για το νομό έχουν αδειοδοτηθεί 1052 MW ΑΠΕ, από τα οποία 680 MW αφορούν αιολικά πάρκα και 349 MW, φωτοβολταϊκά. Μόνο για τα 9 από τα 35 αιολικά πάρκα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι πήραν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 69.686.078 €, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες χρεώσεις.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα για:
Άμεση αναστολή εργασιών των πάρκων αυτών, επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων;
Κατάργηση των τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50%;
Άμεση υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ.»