ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το Πράσινο Κίνημα, βλέποντας το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της Σπάρτης και το ελλιπέστατο θεσμικό πλαίσιο, ανέλαβε πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στην επιστολή ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε να προστατευτούν τα ζώα συντροφιάς τα οποία κινδυνεύουν περιπλανώμενα στις πόλεις, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα καλούν να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να δημιουργηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει εγκαίρως, πλέγμα προτάσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου, χωρίς ευθανασίες των αδέσποτων ζώων, προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών.

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Πελοποννήσου του Πράσινου Κινήματος Γιούλη Παπαδοπούλου, για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε τα εξής:

« Μετά από τις απαράδεκτες και τραγικές ιστορίες που συνέβησαν στην Σπάρτη, με κεντρικό θέμα το καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Σπάρτης, που ''ενοχλεί'' πολλούς πέραν των - κατ΄ ευφημισμόν ''ζωόφιλων'', η θέση μας απέναντι στο μείζον θέμα των περισσότερων πρωτευουσών και μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου, όπως εξελίσσεται αυτό των αδέσποτων, είναι η εξής :
- Ζητάμε άμεσα από κυβέρνηση και ΟΤΑ να μεριμνήσουν στην αυστηροποίηση και εφαρμογή του νόμου για το ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ όλων των σκυλιών της περιφέρειας και της Ελλάδας γενικότερα. Με έμφαση στα κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων συνήθως.
- Ζητάμε να τηρηθεί αυστηρά και απαρέγκλιτα το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Ελλάδας, που προϋποθέτει την διαφύλαξη, προστασία και διασφάλιση της αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των πολιτών, στις οργανωμένες κοινωνίες που ζουν.
- Ζητάμε την επίβλεψη από ΟΤΑ και κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία, ως προς την τήρηση των όρων που διέπουν την λειτουργία των καταστημάτων ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας και της Πελοποννήσου ειδικότερα, που μαστίζονται από τις αυθαιρεσίες ,μερικών ανένταχτων ''φιλόζωων'' που επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ σε πολίτες και επιχειρηματίες, με πολλά και τραγικά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό των πόλεων. Αλλά και των ίδιων των ζώων που αγελοποιούνται και ζουν παρά φύση ....στο ''φυσικό τους περιβάλλον'' που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι πόλεις και οι δρόμοι ή οι πλατείες τους.
- Ζητάμε άμεση τροποποίηση του Νόμου περί ''αδέσποτων'' , ο οποίος ούτως ή άλλως επικαλύπτεται από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τα περί ΑΝΘΡΩΠΩΝ άρθρα του, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία και επίβλεψη από τους δήμους με συνεργασία εθελοντών και συλλόγων φιλοζωικών, ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, με απώτερο στόχο, την υιοθεσία και κατάργηση του νεοφανούς όρου ''αδέσποτο'' από το σύγχρονο λεξιλόγιο των Ελλήνων, όπως συμβαίνει και πανευρωπαϊκά !!!
- Ζητάμε επίβλεψη και αυστηρότατο έλεγχο των κονδυλίων για τα αδέσποτα που διαθέτει το κράτος στους ΟΤΑ και δεν διατίθενται για τον σκοπό αυτό, χωρίς να είναι εμφανές ή αυταπόδεικτο το ΠΟΥ διατίθενται και ΠΟΙΟΙ κάνουν διαχείριση αυτών».