ΣΠΑΡΤΗ. Με επιστολή του προς τον κ. Ευστάθιο Βαλιώτη το ΔΣ του Σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» εκφράζει την μεγάλη ικανοποίησή του για την πρόθεση του Λάκωνα ευεργέτη να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η οποία εκφράστηκε δια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με αφορμή τις ανακατατάξεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στην επιστολή του το Σωματείο εκφράζει την βαθιά του ευγνωμοσύνη και την απόλυτη πεποίθηση ότι με την πραγματοποίηση του παραπάνω έργου ο κ. Βαλιώτης κατατάσσεται ανάμεσα στους εθνικούς ευεργέτες μιας και η Σπάρτη αποτελεί υπερτοπική και παγκόσμια αξία, η οποία θα καταδειχθεί και μέσω του νέου Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Πελοποννήσου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.
Η επιστολή του Σωματείου είναι η ακόλουθη:
Αξιότιμε κ. Βαλιώτη
Με μεγάλη χαρά ακούσαμε από τα πιο αξιόπιστα χείλη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο Ευστάθιο, να ανακοινώνει δημόσια την πρόθεσή σας να προβείτε στη χρηματοδότηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.
Το Σωματείο μας ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια, ως κοινή συνισταμένη του προβληματισμού και της αγωνίας φορέων και πολιτών της Σπάρτης και της Λακωνίας για την τύχη και την πορεία του έργου, όταν ξαφνικά φάνηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τη μελέτη λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής της.
Μετά από αυτό προσκαλέσαμε σε ενεργοποίηση και ανταποκρίθηκαν 40 και πλέον συλλογικοί φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας και όλοι μαζί στηρίξαμε με σθένος και επιμονή τη διεκδίκηση του Νέου Μουσείου μας, συγκεντρώσαμε μεγάλο αριθμό υπογραφών από τους Σπαρτιάτες και τους φίλους της Σπάρτης, στηρίζοντας όσους θεσμικούς εκπροσώπους μας συντάχθηκαν με αυτήν την προσπάθεια, ώστε να απεμπλακεί το έργο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του Μουσείου από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και να φθάσουμε σήμερα στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Πιστεύουμε απόλυτα στην μεγάλη αναπτυξιακή συμβολή αυτού του έργου για τη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της, και, επίσης πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός των Σπαρτιατών και των Λακώνων θα οδηγήσει τα πράγματα στην τελική θετική τους έκβαση.
Θεωρούμε την πρόθεσή σας να αναλάβετε αυτήν την τόσο μεγάλη προσφορά προς τον τόπο μας μείζονος και εξαιρετικής σημασίας και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε παρόντες, κοντά σας, προκειμένου να συμβάλουμε στην επίσπευση των διαδικασιών και στην ανεμπόδιστη πραγματοποίηση του ονείρου των Σπαρτιατών! Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία σας, η επιχειρηματική σας δεινότητα, καθώς και η αγάπη σας για τον τόπο που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο έναν Σπαρτιάτη που μπορεί να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει σωστά τις προτεραιότητες της πόλης μας!
Στη συνείδηση της σπαρτιατικής και της λακωνικής κοινωνίας από καιρού αναγνωρίζεσθε ως ένας εξαιρετικός δωρητής, ένας σπουδαίος ευεργέτης με κορυφαία προσφορά σας τη δαπάνη για την ανέγερση του κτιρίου του ΤΕΙ στο Κλαδά, σχετικά με το οποίο πληροφορούμαστε και πάλι την αγωνία και τις ενέργειές σας αυτή την περίοδο που προωθούνται αποφάσεις για τον επανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο, και η οποία, δυστυχώς εξελίσσεται σε βάρος της Σπάρτης.
Επιπλέον, και στη συνείδηση της λακωνικής και της ευρύτερης Ομογένειας, στην συνείδηση των θεσμικών εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχετε καταστεί ο εξαιρετικός δωρητής και σπουδαίος ευεργέτης με κορυφαία προσφορά σας (από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε) τη χρηματική συμβολή σας για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Φάρμινγκτέιλ του Λονγκ Αϊλαντ.

Αγαπητέ κύριε Βαλιώτη,
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, πέραν της αναπτυξιακής συμβολής του στο τόπο μας, συνδεδεμένο και συνυφασμένο με αυτό που η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει για την Αρχαία Σπάρτη, θα αποτελέσει ένα σύμβολο πολιτισμού με εθνική αλλά και υπερεθνική διάσταση. Η συνεισφορά σας στην υλοποίηση αυτού του έργου θα σας κατατάξει ανάμεσα στους Εθνικούς Ευεργέτες της πατρίδας μας, μιας και η Σπάρτη είναι υπερτοπική και εθνική αξία, παγκόσμιο σύμβολο του σεβασμού και της αγάπης προς την πατρίδα, αξία από την οποία προφανώς εμπνέεστε!
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη στην περιοχή και θα συμβάλει στο να αλλάξει εντελώς το τοπίο της υπανάπτυξης που μας χαρακτηρίζει ως πόλη σήμερα.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα προσδώσει νέα δυναμική στον τουρισμό, όχι μόνον σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελέσει αιτία ανακατατάξεων και το έναυσμα για μια διαφορετική θεώρηση της Σπάρτης και θα επιβάλει τις αναγκαίες επενδύσεις στους αρχαιολογικούς μας χώρους που κείτονται αναξιοποίητοι χρόνια τώρα.
Το Σωματείο μας σας ευχαριστεί ολόψυχα για την επιθυμία σας να οδηγήσετε την πόλη έξω από τα σημερινά της αδιέξοδα και θα αποτελούσε μεγάλη χαρά μας να επικοινωνήσουμε δια ζώσης μαζί σας όταν με το καλό ξαναβρεθείτε στη Σπάρτη.

Με μεγάλη εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς!
Για το ΔΣ του σωματείου
«ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης
Πρώην Υπουργός