ΣΠΑΡΤΗ. Mε γραπτή δήλωσή του, σήμερα 28/12/18, ο πρώην βουλευτής και Νομάρχης Λακωνίας της Ν.Δ. Γρηγόρης Αποστολάκος κάνει γνωστή την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης στις εκλογές του Μαϊου 2019.

Οι συνεργάτες του κάνουν λόγο για μια κάθοδο που «οφείλει» στον τόπο που τον ανέδειξε πολιτικά και στην οποία θα πλαισιωθεί από μια ευρύτατη ομάδα συνεργατών, εντός κι εκτός ψηφοδελτίου, που απηχούν την κοινή γνώμη και εκπροσωπούν όλο το φάσμα κοινωνικής και ηλικιακής διαστρωμάτωσης.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε στο τέλος του 2018. Η εποχή μας τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η Ελλάδα της κρίσης αλλάζει δραματικά σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βάλλονται.

Μέσα σε αυτή την κοσμογονία, πόλεις και περιοχές της πατρίδας μας προσαρμόζονται, ανταγωνίζονται, καινοτομούν και προκόβουν.

Η Σπάρτη παραμένει παθητικός θεατής. Μένει ακίνητη. Στέκεται αμήχανη. Αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Δείχνει να μη βλέπει, να μην ακούει. Δεν διεκδικεί, όπως δικαιούται, όλα όσα της ανήκουν και αναλογούν σε εκείνους που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην ιστορική πόλη μας. Έτσι οδηγείται στο περιθώριο και τον μαρασμό. Φοβισμένη για το παρόν και αδύναμη για το μέλλον, δυστυχώς, δεν υπερασπίζεται το μεγαλειώδες και μοναδικό της ιστορικό παρελθόν. Είναι ευθύνη όλων να ανατραπεί η πραγματικότητα αυτή. Λίγοι πολίτες στον κόσμο, έχουν αυτό το ιστορικό χρέος απέναντι στην πόλη τους.

Η Σπάρτη, ο Μυστράς, όλος ο Δήμος, έχουν δικαίωμα να ελπίζουν, να διεκδικούν και να δημιουργούν!

Οι διαπιστώσεις αυτές, για την Σπάρτη και τα ξεχωριστά χωριά της Περιφέρειάς της, είναι κοινός τόπος στη συντριπτική πλειοψηφία της Σπαρτιατικής κοινωνίας που καθημερινά καταγράφεται με θλίψη, οργή και αγωνία.

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και για ένα νέο ξεκίνημα, συζήτησα και συζητώ με εκατοντάδες πολίτες από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους και πήρα την απόφαση - και με την παρότρυνση τους - να συστρατευθώ στο κοινωνικό κίνημα για το νέο ξεκίνημα της Σπάρτης, με την ιδιότητα του υποψηφίου Δημάρχου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πάμε Σπάρτη».

Πρώτος μεταξύ ίσων, στοιχίζομαι στην κοινή προσπάθεια, έχοντας πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους, της μεγάλης ευθύνης και των κοινωνικών προσδοκιών. Θέτω στην αποκλειστική υπηρεσία της Σπάρτης, το πατριωτικό μου καθήκον, τη γνώση, την εμπειρία, τη θέση μου στο πολιτικό γίγνεσθαι και την αγάπη μου για τον τόπο αυτό.

Είναι γνωστή η πολιτική μου διαδρομή ως αιρετός Νομάρχης και Βουλευτής Λακωνίας. Θα συνεχίσω να υπηρετώ όλες τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την ιδεολογική, εθνική και πατριωτική μου ταυτότητα.

Συστρατεύομαι, με όλους τους πολίτες της Σπάρτης, Γυναίκες και Άνδρες, χωρίς αποκλεισμούς, στον κοινό αγώνα, με σεβασμό στην διαφορετική πολιτική άποψη κάθε δημότη, γιατί πιστεύω ότι Η ΣΠΑΡΤΗ ΕΝΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΧΑΖΕΙ.

Οι συνεργάτες μου και εγώ δεν απαξιώνουμε και δεν μηδενίζουμε το έργο ή τη διαδρομή ουδεμιάς δημοτικής αρχής. Έτσι άλλωστε επιτάσσει ο Σπαρτιατικός πολιτισμός. Αναφερόμαστε στο αποτύπωμα της συλλογικής Σπαρτιατικής μνήμης για την κρίση του παρελθόντος.

Το μέλλον όμως δεν περιμένει ποτέ κανέναν, ακόμα και αν είναι Σπαρτιάτης ή Σπαρτιάτισσα. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο για την κοινωνία μας, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Όραμα και επιδίωξη όλων, πρέπει να είναι η επιστροφή όσων έφυγαν και η παραμονή όσων ετοιμάζονται να φύγουν. Το μέλλον απαιτεί υπερβάσεις, ρήξεις , ανατροπές και καθημερινή δουλειά. Το μέλλον για να κατακτηθεί προϋποθέτει ΣΧΕΔΙΟ - ΠΙΣΤΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, με σύνθεση απόψεων και σύγκλιση δράσεων, όταν είναι εφικτό, αλλά και με συγκρούσεις, χωρίς εξαιρέσεις, όταν το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Σύντομα και έγκαιρα θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών, το στρατηγικό μας σχέδιο και το πρόγραμμα για την αναγέννηση του Δήμου Σπάρτης, με ορίζοντα τετραετίας.

Σας καλώ να με εμπιστευθείτε. Σας προσκαλώ να πορευθούμε όλοι μαζί.

«Πάμε Σπάρτη - Διεκδικούμε - Δημιουργούμε», είναι το μήνυμα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Αν και είναι γνωστός στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, λόγω της πολιτικής του καριέρας στη Λακωνία έως το 2012, ας θυμηθούμε τα βασικά σημεία του βιογραφικού του.

Ο Γρηγόρης Αποστολάκος κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Λακωνίας. Δικηγόρος Αθηνών, Αυτοδιοικητικό στέλεχος της χώρας, Πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτικός επιστήμων του Πάντειου Πανεπιστημίου, Νομικός του Πανεπιστήμιου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Κοινοτικό Δίκαιο, στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης.

Υπηρέτησε τη θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

Είναι οικογενειάρχης, με σύζυγο τη Σπαρτιάτισασσα Χρύσα Αποστολάκου, μια κόρη κι έναν γιό.

 • Πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά του χρόνια, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
 • Ιδρυτικό μέλος της ΚΙΠΑΕΑ (Κίνηση για τον πολυμερή αφοπλισμό, την ελευθερία και την ασφάλεια) από το 1983.
 • Διετέλεσε Νομάρχης Αρκαδίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 1989-1993.
 • Εξελέγη δύο φορές Νομάρχης Λακωνίας, με συνολική θητεία οκτώ ετών, από το 1995 έως και το 2002.
 • Εξελέγη δύο φορές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), με συνολική θητεία οκτώ ετών, από το 1995 μέχρι και το 2002.
 • Χρημάτισε τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οκτώ χρόνια, (1995-2002) με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Επι δωδεκαετίας, διετέλεσε αιρετό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
 • Από το 2003 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2007 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων με αποφάσεις των Δημάρχων Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη και Θεοδώρου Μπεχράκη.
 • Επιπροσθέτως, διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
 • Εξελέγη 2 φορές βουλευτής Λακωνίας με την Νέα Δημοκρατία, απο το 2007 έως το 2012.
 • Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) 2013 - 2015

Διακρίνεται για την αμεσότητα στη σχέση του με τους πολίτες, για την πολιτική μνήμη του, για την ικανότητα συντονισμού ομάδων, για την ευφράδεια του, για την ανεκτικότητα αλλά και για την εν ψυχρώ λήψη αποφάσεων. Αποτελεσματικός στη συνεργασία και με αντιπάλους. Συνειδητά ευγενής. Λάτρης του κλασικού. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Δεν με έλκει η μοναχική καριέρα όσο η ομαδική προσπάθεια για να ανοίγουν δρόμοι στην κοινωνία και στην πολιτική».