Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ στο κόκκινο βρίσκεται η ανατολική Πελοπόννησος που διατρέχει τον κίνδυνο της «ερημοποίησης». Πρόκειται για ένα φαινόμενο αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών που πρώτος περιγράφει ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά»

Η λεκάνη της Μεσογείου απειλείται από το φαινόμενο της «ερημοποίησης» σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.

Συνολικά με βάση της έρευνα του ΟΗΕ, ο κίνδυνος διατρέχει το ένα τρίτο των ελληνικών εδαφών. Πρώτη σε κίνδυνο η ανατολική Πελοπόννησος και ακολουθούν όλα τα νησιά του Αιγαίου, τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη.

Πρώτη αιτία για την ταχεία εξέλιξη του φαινομένου ο άνθρωπος. Ενώ το φυσικό αυτό φαινόμενο ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν σε χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τον κύριο Ζερεφό: « Το χαρακτηριστικό της αποσταθεροποίησης του κλίματος που οφείλεται στον άνθρωπο είναι ότι η αποσταθεροποίηση αυτή εκδηλώνεται σε πολύ μικρή χρονική περίοδο.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, προβλέπεται ότι 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δυο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων.