ΛΑΚΩΝΙΑ. Καλή χρονιά για την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών αναμένεται η φετινή για τη Λακωνία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος της ΔΑΟΚ Λακωνίας κ. Μιχάλη Θεοφιλάκο, οριστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά οι προβλέψεις είναι θετικές. «Τα πράγματα αναμένονται καλύτερα φέτος. Περιμένουμε μεγαλύτερη παραγωγή.»

Το notospress.gr μίλησε και με τον κύριο Ιωάννη Ράλλη που εργάζεται στον τομέα της φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ και μας εξήγησε που βασίζονται αυτές οι προβλέψεις. «Οι προβλέψεις αυτές ισχύουν στη λογική ότι είναι μια χρονιά χωρίς αρρώστιες, δηλαδή ως προς τη δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο που είχαν πέρυσι και είχαν μεγάλες απώλειες. Ως προς το δέσιμο είναι στο 70 – 80% της πλήρους χρονιάς, δηλαδή δεν είναι και το φουλ τους η φετινή χρονιά, αλλά λόγω έλλειψης ασθενειών θα είναι καλύτερα. Καλύτερη ως προς τη συγκομιζόμενη ποσότητα και ποιοτικά και ποσοτικά».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κακοκαιρία της άνοιξης και του καλοκαιριού με την έντονη χαλαζόπτωση επηρέασε την παραγωγή ο κ. Ράλλης εξήγησε. «Ήταν πολύ τοπικό το χαλάζι που έριξε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν στις περιοχές της Σελλασίας, στα Αφυσσού δεν ήταν στο κέντρο του νομού που είναι η μεγάλη παραγωγή. Μιλάμε για τα χωριά Κεφαλάς, Άγιοι Ανάργυροι, Γκοριτσά, Βρονταμάς, Γεράκι. Εκείνα τα μέρη δεν τα έχει επηρεάσει που είναι ο μεγάλο όγκος παραγωγής».

Αύξηση των φετινών όγκων αναμένει και η Μεσσηνία, η οποία βέβαια δεν εκτιμάται εντυπωσιακή σε σύγκριση με τις ποσότητες της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, η απουσία καιρικών φαινομένων ευνόησε την καλλιέργεια στην περιοχή. Αντίστοιχη αύξηση αναμένει και η Κορινθία, όπου βέβαια μικρότεροι όγκοι ελιών κατευθύνονται προς επιτραπέζια χρήση. Στα ίδια επίπεδα με τις περσινές ποσότητες αναμένεται να κινηθούν Αρκαδία και Τριφυλία.