ΝΑΥΠΛΙΟ. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 γιόρτασε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το οποίο χτίστηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια τον Οκτώβριο του 1831.

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος πέφτει νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλαίων, έξω από τον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Ναυπλίου, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί.

188 χρόνια μετά στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, τελέσθηκε το μνημόσυνο για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Παρουσία του αντιδημάρχου Ναυπλιέων Κωνσταντίνου Ρούτουλα τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο τέλεσε ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ι.Ν Αγίου Γεωργίου πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Εκδηλώσεςι του Δήμου

Στη μνήμη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ο Δήμος Ναυπλίου διοργανώνει εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Ναυπλίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στην αίθουσα του Βουλευτικού με ομιλίες για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια από τους καθηγητές Ιωάννη Μεταξά, Γιάννη Πανούση και Στέλιο Περράκη.

Τα θέματα που θα παρουσιασθούν στην εκδήλωση είναι «Υπερκείμενες δικαιοπολιτικές αναφορές στην σκέψη και στην πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια», «Οι τρεις δολοφονίες του Καποδίστρια» και «Σχέδιο και πολιτικές του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη της περιόδου πριν από την έναρξη του αγώνα».

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση ενώ στις 10:30 το πρωί θα αποδοθούν τιμές με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Κυβερνήτη στην Πλατεία Καποδίστρια.

Στην συνέχεια στις 11:30 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, το κοινό θα απολαύσει ένα μουσικό πρόγραμμα από τη φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλίου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν με τα εγκαίνια μέρους της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας. Διαδρομές στην ιστορία του» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, στις 19:00 το απόγευμα.

Οι φωτογραφίες είναι από τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλά και από την τέλεση της θείας λειτουργίας και μνημοσύνου για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Φωτογραφίες: STUDIO B&G / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ-ΡΑΣΣΙΑΣ