Γράφει η Άβα Μπουλούμπαση*

ΚΑΣΤΟΡΙ. Τον περασμένο Δεκέμβρη κάναμε τα εγκαίνια της νέας ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του χωριού μας. Φιλοξενείται στον Α’ Όροφο του ανακαινισμένου Πολιτιστικού Κέντρου Π.ΜΠΑΚΗ , και, με «μαγιά» μερικές εκατοντάδες διασωθέντα βιβλία της παλιάς Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Καστορείου, φιλοξενεί τώρα πλέον , πάνω από 3.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Ποίησης, Παιδικα, Εγκυκλοπαίδειες , καθώς και βιβλία για την τοπική μας ιστορία και παλιές φωτογραφίες , χάρη σε πολλούς δωρητές και δωρήτριες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα μας.

Μέχρι τον Μάη του 2019 κάναμε πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων κοπή πίττας με μουσική εκδήλωση, παρουσίαση βιβλίων, προβολή ταινίας, απογευματινά ανταμώματα γυναικών, αποκριάτικη γιορτή, οργανωμένες επισκέψεις των σχολείων του χωριού μας, και εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των ποντίων.Ενώ από το καλοκαίρι υιοθετήσαμε τον δανεισμό βιβλίων στα εγγεγραμμένα μέλη μας.

Όλα αυτά επειδή πιστεύουμε ότι η Βιβλιοθήκη πρέπει να αγκαλιάσει την τοπική κοινωνία και πάνω απ’ όλα τη νεολαία μας , ενθαρρύνοντας και προτρέποντας την να έρθει σε επαφή με το βιβλίο και γενικά τη μόρφωση-καλλιέργεια, άσχετα από τους τυπικούς ακαδημαΪκούς τίτλους και τα όποια «αξιώματα».

Όλα αυτά όμως αναχαιτίστηκαν...εκλογικώ δικαίω...Η μεγάλη και πολλαπλή προεκλογική περίοδος, αλλά και οι μετεκλογικές δημοτικές διαδικασίες, έχουν προκαλέσει μια αθέλητη παύση εργασιών στη Βιβλιοθήκη μας που πλέον υπολειτουργεί, ή μάλλον λειτουργεί μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά και δράση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της επιτροπής διαχείρισης.

Επειδή θεωρούμε αδόκιμη την όποια γκρίνια και πιστεύουμε στη θετική στάση, νομίζουμε ότι πρέπει να οργανωθεί άμεσα μια συνάντηση με την νέα Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προνοίας και Παιδείας, στο οποίο υπαγόμαστε, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί και με την ίδια, αν όχι παραπάνω, όρεξη και αγάπη, το έργο της Βιβλιοθήκης μας. Θα περιμένουμε!

*μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης της ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ