ΓΥΘΕΙΟ. Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διεξάγεται στην Καλαμάτα, ξεκινούν οι προβολές ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο στην Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ από ετερόκλητους πλην όμως ευαισθητοποιημένους δημιουργούς που μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο από μια μικρή γραφική «κουκίδα» στο χάρτη, το Γύθειο, όπου οι ενέσεις πολιτισμού γίνονται με φειδώ. Στην Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου του 2020. Οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό και ξεκινούν στις 18.00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

18.00 Λαβύρινθος του Δημήτρη Αθανίτη

19.30 Γράμμα από τη φυλακή του Leon Lee

21.00 Starting with Fragments των Omar Shalash, Robert Dobe

Σάββατο 18 Ιανουαρίου

18.00 Dancing with Monica του Anja Dalhoff

19.30 Ευτυχισμένοι πρίγκηπες του Πάνου Δεληγιάννη

21.00 Il Pittore della Tenda του Renato Lisanti

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

18.00 Strangers των Laura Kansy, Oskar Zoche

19.30 Riders of destiny του Michel Niemman

21.00 Island of the hungry ghosts του Gabrielle Brady


«11 Ημέρες, 9 Πόλεις, 77 Ντοκιμαντέρ, 34 Πανελλήνιες Πρεμιέρες, 22 Εκπαιδευτικά Ντοκιμαντέρ και δυο νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια, πλήθος Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών κι ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή συνθέτουν την εφετινή ταυτότητα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και ανοίγει τις «πύλες» του στις 17 Ιανουαρίου με την πόλη της Καλαμάτας στο επίκεντρό του.

Ενισχυμένο, διευρυμένο και με θέματα «to the point», το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει ευρεία γκάμα ντοκιμαντέρ από καλλιτέχνες όλου του κόσμου που κραδαίνοντας μια κάμερα, ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του κόσμου, μας μεταφέρουν ηχηρά μηνύματα για την ζωή …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μεταφέρουν ιστορίες που εμπνέουν και συνάμα μας προβληματίζουν για τον ρόλο που εμείς παίζουμε – όσο μικρός κι αν είναι αυτός – στο μεγάλο σενάριο της ζωής!

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι “Άνθρωπος και Περιβάλλον”.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του Φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές ξεκινούν από τις 17 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε Πάτρα (19-24/1), Τρίπολη (19-22/1), Άργος (18-20/1), Αμαλιάδα (24-26/1), Σπάρτη (22-25/1), Δημητσάνα (22-23/1), Γύθειο (17-19/1) και Ξυλόκαστρο (25-27/1).

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση…

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φεστιβάλ έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες, από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου. «Το Φεστιβάλ φέτος έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο. Πέρα από την Καλαμάτα, που είναι το επίκεντρο του Φεστιβάλ, οι προβολές του θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες οκτώ πόλεις. Φέτος το πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ, Ελληνικές και ξένες παραγωγές εκ των οποίων οι 34 είναι Πανελλήνιες Πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη εμπεριέχει 22 ντοκιμαντέρ, με έμφαση στο Περιβάλλον. Φέτος -όπως κάθε χρόνο- το ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και θα γίνει σε συνεργασία με το SOS Μεσόγειος και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η επίσημη καλεσμένη είναι η Iara Lee, μια σκηνοθέτις από την Βραζιλία, ακτιβίστρια, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για έξι ημέρες και θα δώσει Σεμινάριο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και το ευρύ κοινό, για τους πολίτες της Καλαμάτας.»

Με την ίδια δυναμική συνεχίζονται και φέτος τα σεμινάρια «κι αυτά διευρυμένα φέτος», όπως τόνισε η κα Πετροπούλου διότι «εκτός από Σεμινάρια Ενηλίκων έχουμε και τα Μαθητικά Σεμινάρια. Έχουμε μία πάρα πολύ ωραία Φωτογραφική Έκθεση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή του Ρώσου Φωτογράφου και Κινηματογραφιστή Vlad Sokhin. Επίσης έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμικής πάλι με θέμα το Περιβάλλον, όπου καλούνται οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τους σπουδαστές του Καλλιτεχνικού Στεκιού, να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από πηλό το οποίο θα τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης μας και θα το αφήσουμε μέσα στο χρόνο να ξαναγυρίσει πίσω στη γη! Είναι μία ιδέα την οποία συνέλαβε ο Ηλίας Χριστόπουλος από το Καλλιτεχνικό Στέκι.»

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μέρους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

Σημαντικές νέες συνεργασίες…

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών όπου τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στην Καλαμάτα σε σεμινάριο το οποίο θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, Iara Lee.

Μια νέα συνεργασία ξεκινά και με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πρωτοετείς φοιτητές να αναλαμβάνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζεται φέτος και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Τις νέες αυτές συνεργασίες παρουσίασε η Καλλιτεχνική Σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα, τις οποίες όπως είπε «ξεκινάμε φέτος με μεγάλη μας χαρά.

Πέρυσι είχαμε τη συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει φέτος να είναι κοντά μας.

Φέτος ξεκινά για πρώτη φορά μια συνεργασία μας με το Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα έρθουν φοιτητές από την Σχολή με σκοπό να κάνουν ένα Σεμινάριο Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, όπως επίσης η συνεργασία μας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Τα παιδιά του τμήματος θα παρακολουθήσουν όλες τις Ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης συνεχίζουμε την συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που ήδη τα παιδιά έχουν ξεκινήσει μία εργασία παίρνοντας συνεντεύξεις από σκηνοθέτες που ήδη δημοσιεύονται στον Τύπο.»»