ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 9 Ιουνίου η ολοήμερη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «3η Συνάντηση Νεολαίας Ευρώπης & Δυτικών Βαλκανίων: Τα προγράμματα της ΕΕ ως όχημα για την τόνωση της θετικής κοινωνικής αλλαγής».
Πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων μερικών εκ των κυριότερων οργανισμών νεολαίας της Ευρώπης και των απεσταλμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημαίνοντας την έναρξη του προβληματισμού και του διαλόγου σχετικά με το ρόλο της ευρωπαϊκής και διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως για τα ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας Erasmus+ και European Solidarity Corps. Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ. Αθανάσιος, είχε τη χαρά να βρεθεί στο ίδιο πάνελ και να συνομιλήσει με την Leonor, μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συναρμόδιας για τον σχεδιασμό του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027.
Ενόψει της νέας γενιάς ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη νεολαία που θα ξεκινήσει το ερχόμενο έτος, αυτή η Συνάντηση Νεολαίας Ευρώπης & Δυτικών Βαλκανίων προσέφερε ένα χώρο για τον απολογισμό των επιτευγμάτων της συνεργασίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη και ένα μέσο για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι και να αυξηθεί ο αντίκτυπος των προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια.
Το Ινστιτούτο Σπάρτης προσπάθησε να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσω των σχετικών προγραμμάτων που έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει κατά το παρελθόν, για τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των συμβαλλόμενων περιοχών. Τέλος, ως ένα οργανισμός με πεδίο δράσης τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη, προτείνε ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις που θα παράγουν άμεσα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, αναφέροντας ως μελέτη περίπτωσης τα τεκταινόμενα στην πόλη της Σπάρτης.