Γράφει ο Φαίδωνας Διαμαντάκος*

ΕΛΛΑΔΑ. Σχετικά με το άρθρο «Χωράει το Πατριαρχείο στον Μυστρά;» θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποιες σκέψεις και αμφισβητήσεις.
Αρχικά, καλά κάνατε και αναφέρατε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλό και πρέπων είναι να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, όπως και είναι.
Αν κάποια στιγμή, που ευχόμεθα να μην γίνει, αναγκαστεί το κέντρο της Ορθοδοξίας να φύγει από την Βασιλεύουσα, θα μεταφερθεί στη Συμβασιλευουσα (Θεσσαλονίκη) και συγκεκριμένα στην Ιερά Πατριαρχική Μόνη Βλατάδων, που ανήκει απ' ευθείας στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή στην Ιερά Νήσο της Πάτμου που κι εκείνη επίσης ανήκει απ' ευθείας στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου. Δεν μπορεί το Πατριαρχείο να μεταφερθεί στον Μυστρά για τον λόγο ότι ο Μυστράς ανήκει πλέον στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, η οποία ανήκει ολοκληρωτικά στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.
Μεταφορά του Πατριαρχείου στον Μυστρά συνιστά και κατάλυση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη ή στην Πάτμο δεν συνιστά καμία κατάλυση οποιασδήποτε διοικητικής ή πνευματικής δικαιοδοσίας, αφού με τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του 1928 οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Μακεδονία, Θρακη, Ήπειρος και η μισή Θεσσαλία) ανήκουν προσωρινώς διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

*Θεολόγος - Εκκλησιαστικος Ιστορικός