ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Σειρά έργων που δρομολογούνται προς υλοποίηση στην Αργολίδα γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας θα διαθέσει 60.000 ευρώ έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Εξ άλλου, μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου και Αργους – Μυκηνών θα υλοποιηθεί το έργο αντικατάστασης του αγωγού διάθεσης λυμάτων της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Αργους – Ναυπλίου, το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ.
Οσον αφορά τα οδικά έργα, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες, τόσο για τη βελτίωση του οδικού δικτύου από τον κόμβο Αρχαία Νεμέα – Δερβενάκια – Μυκήνες όσο και αυτές που αφορούν τον δρόμο από κόμβο Αρχαία Νεμέα – Μυκήνες – Αγία Ελεούσα – Θέατρο Επιδαύρου, έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Αναφορικά δε με έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει το προϋπολογισμού 12.200.000 ευρώ έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου, στον Ανάβαλο. Οπως διευκρίνισε, ήδη στέλνονται συμπληρωματικά στοιχεία για την ένταξη του εν λόγω έργου στο ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑ – Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης.
Εξ άλλου, σύντομα δημοπρατείται το έργο διευθέτησης του χειμάρρου Ξομβριού (ρέμα Κιβέρι), έργο με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ /ΠΕΠ 2014 – 2020.
Ειδικά για τα έργα στον Ανάβαλο, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι μέσα στην εβδομάδα συμβασιοποιείται η υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων στο Φίχτι, ενώ μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου αναμένεται να δημοπρατηθεί – από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- η β΄φάση του έργου μεταφοράς νερού σε Φίχτι, Μοναστηράκι, Μυκήνες, όπως επίσης και τα έργα βελτίωσης άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ. Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αργολίδας.
Αναφερόμενος σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ, ο Π. Νίκας ανέφερε την β΄φάση του έργου συντήρησης τμημάτων της 19 Α επαρχιακής οδού (κεντρικός δρόμος από εκκλησιαστικά – Μυκήνες – Μοναστηράκι – Αγία Τριάδα – Τίρυνθα – Ναύπλιο. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ με 1.000.0000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.
Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται επίσης και η ενταγμένη στο ΠΔΕ, με 900.000 ευρώ, β΄φάση του έργου συντήρησης τμημάτων της εθνικής οδού 10 (Ισθμός – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της νέας κατανομής του ΠΔΕ θα ενταχθούν τα οδικά έργα, α) Ε07 Φίχτι – Κουτσοπόδι – Αργος – Μύλοι – Αχλαδοκαμπος με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και β) παλαιά εθνική οδός Ναύπλιο – Λυγουριό, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Με πιστώσεις από τις εκπτώσεις θα υλοποιηθεί το έργο Ναύπλιο – Νέα Κίος – Μύλοι και Αργος – Νέα Κίος, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, ενώ θα προταθεί για ένταξη στο ΠΔΕ και ο κόμβος Φιχτίου, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε εξ άλλου ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης οι μελέτες -και ξεκινά η εκπόνησή τους- για το έργο βελτίωσης κατά τμήματα της επαρχιακής οδού 4 Λυγουριό – Κρανίδι, καθώς και για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα προστασίας του χειμάρρου Ινάχου. Τα συγκεκριμένα έργα προορίζονται προς ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Αναφερόμενος στα θέματα του πολιτισμού, ο Π. Νίκας ενημέρωσε ότι στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τις πολιτιστικές υποδομές, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση τα έργα α) στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών, με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ και β) ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Λέρνας με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, τα οποία τελούν υπό αξιολόγηση.
Τέλος, ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα ενταχθεί το έργο που αφορά σε βελτιωτικές επεμβάσεις για την κυκλοφορία των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Κορίνθου – Τρίπολης και Αργους – Ναυπλίου,προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ.