ΚΥΘΗΡΑ. Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τις πυρκαγιές του 2017 στη Μάνη και στα Κύθηρα, στο πλαίσιο των δημοσιευμένων συνομιλιών από τους κ. Ματθαιόπουλο και Λιότσιο όπως και από τις δηλώσεις του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Βασιλείαδη, εις βάρος του τότε Πυροσβεστικού Σώματος και νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Βασίλη Καπέλιου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, όταν εκδηλώθηκαν οι δύο πυρκαγιές στη Μάνη και στα Κύθηρα, το Π.Σ. διέθετε στο δυναμικό του για τις ανάγκες της αεροπυρόσβεσης τρία ενοικιαζόμενα ελικόπτερα και τον εθνικό εναέριο στόλο, που παρουσίαζε ελλείψεις.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τέθηκαν σε διάθεση τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και επέτρεπε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για την αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών, αλλά και μεγάλες σε αριθμό επίγειες δυνάμεις, δηλαδή προσωπικό και οχήματα.

Τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα στο επιχειρησιακό κέντρο του Π.Σ. και συγκεκριμένα στο Σ.Κ.Ε.Δ. και είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών.

Σχετικά με το μέγεθος των πυρκαγιών του 2017, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν μία αντιπυρική περίοδος με μεγάλο αριθμό συμβάντων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και σημειώνει πως ενώ το 2017 υπήρχε αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών κατά 1.083, σε σχέση με το έτος 2016, υπήρχε μείωση των καμένων εκτάσεων.

Το έτος 2016,κάηκαν 26.539,50 εκτάρια, ενώ το 2017 με κάηκαν 13.393,06 εκτάρια, δηλαδή περίπου οι μισές καμένες εκτάσεις.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί πως ο κ. Καπέλιος, βραβεύτηκε από τον τότε Γερμανό πρέσβη στην πρεσβεία της ευρωπαϊκής χώρας στην Αθήνα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2017.

Σχετικά με τον κ. Βασιλειάδη, σημειώνεται πως δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για την ελλιπή δράση του και στάση κατά τη διάρκεια των θερινών φωτιών το 2017.

Τέλος και σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου έχει δώσει εντολή στο συνήγορο του να κινηθεί νομικά κατά των Βασιλειάδη, Ματθαιόπουλο και Λιότσιο.