ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών. Η πρωτοβουλία της καθιέρωσης αυτής ανήκει στην Αμερικανική Ενωση για τον Ελεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μια επιστημονική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει στους κόλπους της επιστήμονες από 50 χώρες.

Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη βλαβερή συμπεριφορά των κουνουπιών και των άλλων συναφών εντόμων απέναντι στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε διότι στις 20 Αυγούστου του 1897 ο Ρόναλντ Ρος, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ έκανε μια σημαντική ιατρική ανακοίνωση: Πως για την μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια.

Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με πεδίο εφαρμογής περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού συστήματος των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την τριετία 2018 – 2019 – 2020, από νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου) και πραγματοποιούνται στοχευμένες εφαρμογές ελέγχου και καταπολέμησης κουνουπιών σε κρίσιμα σημεία της χωρικής επικράτειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.