Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δήμαρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα με την Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη συζητήθηκαν σε όλη τους την έκταση θέματα πολιτισμού που αφορούν στην Σπάρτη. Όπως έγινε γνωστό, εξασφαλίστηκαν 1,6 εκατ. € για την ανάπλαση / ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, σημαντικού έργου για την πόλη και όχι μόνον!

Το notospress.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», κ. Στάθη Μπεκιάρη, ο οποίος με στωικότητα αντιμετώπισε την εξέλιξη:

«Από το 1994 που ο σύλλογός μας έχει ιδρυθεί, έχουμε ακούσει ποσά και ποσά να διατίθενται. Στην πραγματικότητα το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Η μελέτη για το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Νιάρχος και έχει ήδη αδειοδοτηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τον δρόμο για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού Θεάτρου άνοιξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, ύψους 111.000 ευρώ. Εν συνεχεία το Ίδρυμα JM Kaplan, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χρηματοδότησε με το συμβολικό ποσό των 100.000 δολαρίων, το πρώτο μέρος των εργασιών αποκατάστασής του. Ιδιαιτέρως πρέπει να αναφερθεί το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ο Σταύρος Μπένος και οι συνεργάτες του στους οποίους είμαστε αιώνια υπόχρεοι για αυτό που μέχρι τώρα έχουν κάνει για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης και για αυτό που θα κάνουν!».

Το κονδύλι λοιπόν υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Μπεκιάρη, «Δεν είναι η χρηματοδότηση το πρόβλημα. Θα πρέπει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας να κινηθεί κατάλληλα συνδυάζοντας γνώσεις, οργανωτικότητα και στελεχιακό δυναμικό».

Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης αποτελεί σημείο αναφοράς για την σύγχρονη πόλη. Και καλό θα είναι, σύντομα, να αρχίσουμε να βλέπουμε τις εξελίξεις να τρέχουν γύρω από το θέμα της ανασυγκρότησης και ανάδειξής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr, την Παρασκευή 28/8/2020 επίκειται συνάντηση της διεύθυνσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Για να δούμε, τι θα δούμε !