ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) πραγματοποίησε συλλαλητήριο στον Μυστρά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού.

Όπως αναφέρθηκε, η Ομοσπονδία παραμένει σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Η ΟΑΣΠΠ ενημέρωσε πως, «…στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Σαραντόπουλος πρόεδρος του σωματείου ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, ο Κώστας Καλαϊτζής πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικου συλλόγου Λακωνίας και ο Βασίλης Βρουλίτης Γραμματέας της ΟΑΣΠΠ.

Ακολούθησε πορεία μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης και επιδόθηκε το πλαίσιο αιτημάτων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Μαζικά, με οργανωμένο αγώνα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Συνεχίζουμε! Θα νικήσουμε!

Απαιτούμε τώρα:

• κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

• Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.

• Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. ΜΕ κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

• Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.

• Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.

• Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην τιμή που αγοράζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

• Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.

• Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας».