Από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας στην Ηλεία.

Εκφράστηκαν τυπικά τα διάφορα terroirs και οι ξεχωριστές ποικιλίες της περιοχής στην Αιγιαλεία.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 2020 υπήρξε μια χρονιά με ήπιο χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υπήρξαν υψηλότερες των συνηθισμένων, ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πράγμα που οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων.

Η απουσία καύσωνα την θερινή περίοδο της ωρίμανσης και η ανομβρία στην θερινή και τρυγητική περίοδο οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Οι Έλληνες οινοποιοί πάτησαν στέρεα σε αυτά τα κλιματολογικά δεδομένα και δημιούργησαν κρασιά που αναδεικνύουν πλήρως τον τυπικό χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σταφυλιού, του κάθε ξεχωριστού terroir και την συνολική τυπικότητα της φετινής χρονιάς που θα μας δώσει εξαιρετικά λευκά κρασιά ιδιαιτέρως αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες ενώ τα κόκκινα θα έχουν βελούδινη ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.

Οι ποσότητες παραγωγής σταφυλιών ήταν μειωμένες. Παρόλα αυτά οι τιμές αγοράς σταφυλιού κινήθηκαν πτωτικά λόγω της επίσης μειωμένης ζήτησης από την επίδραση του covid στην εστίαση και τον τουρισμό.

Νεμέα

Ο χειμώνας και η άνοιξη, με συνηθισμένες για την περιοχή χαμηλές θερμοκρασίες, χαρακτηρίστηκαν από συνεχείς βροχοπτώσεις οι οποίες διακόπηκαν από ένα κύμα καύσωνα που ήρθε τον Μάιο. Ζέστη και ξηρασία επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες και το Σεπτέμβρη, οι οποίες όμως με τη σειρά τους εξασφάλισαν την υγιεινή του μεγαλύτερου μέρους της σταφυλοπαραγωγής ως τον τρυγητό.

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα αλλά η συνολική ποσότητα ήταν αρκετά μειωμένη σα σχέση με πέρυσι.

Υγιή και γευστικά σταφύλια, με χαρακτηριστικό της χρονιάς τις υψηλές οξύτητες, μας έχουν δώσει μέχρι στιγμής λευκούς νέους οίνους αρωματικούς, πλούσιους, με πολύ καλή έκφραση του ποικιλιακού χαρακτήρα. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε τη χρονιά στους ερυθρούς οίνους, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές.

Οι νέοι οίνοι που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ζύμωσης παρουσιάζουν φρουτώδη αρώματα, καλό χρώμα, υψηλές οξύτητες και καλή φαινολική δομή.

Οι τιμές για το Αγιωργίτικο κυμάνθηκαν από 0,37 – 0,45 €/kg.

Μαντινεία

Τον σχετικά ψυχρό και μακρύ χειμώνα στη Μαντινεία ακολούθησε κρύα άνοιξη με αποτέλεσμα την οψιμότερη κατά 2-3 ημέρες έκπτυξη των αμπελιών.

Δεν σημειώθηκαν ζημιές από παγετό στη ζώνη της Μαντινείας, με μόνη εξαίρεση την περιοχή του Παλαιοπύργου όπου σημειώθηκε παγετός αλλά και μία χαλαζόπτωση μειώνοντας την παραγωγή της κοινότητας κατά 40%.

Το δροσερό καλοκαίρι με μέση θερμοκρασία 20-22°C, βοήθησε στην αργή και καλή ωρίμανση των σταφυλιών.

Ο διπρόσωπος << ΙΑΝΟΣ >> που δυστυχώς έκανε μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Μαντινεία έδειξε το καλό του πρόσωπο, δίνοντας σημαντικές βροχές στις 18 και 19/9, που τελικά αν και καθυστέρησαν τον τρυγητό κατά 10 ημέρες, ευνόησαν την παραγωγή του Μοσχοφίλερου τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Ήταν μια απαιτητική χρονιά τόσο σε καλλιεργητικές εργασίες όσο και σε επεμβάσεις φυτοπροστασίας.

Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη στις περιοχές που δέχτηκαν μικρότερη βροχόπτωση και ο γενικός τρυγητός της ζώνης διεξήχθη από 2 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα καθώς οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν εξαιρετικές.

Τα Μοσχοφίλερα ήταν ώριμα, εύχυμα, αρωματικά με καλές οξύτητες και απόλυτα υγιή και προσδοκούμε σε μια πολύ καλή έκφραση του δυναμικού στα κρασιά που θα παραχθούν.

Η παραγωγή της ζώνης ποσοτικά χαρακτηρίζεται κανονική.

Οι τιμές ανά κιλό σταφυλιού μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 25%, κυμάνθηκαν από 0,30-0,40 ευρώ.

Πλαγιές Αιγιαλείας

Η χρονιά ξεκίνησε ομαλά χωρίς ακραία φαινόμενα. Την άνοιξη δεν είχαμε προσβολές και έτσι τα σταφύλια όλων των ποικιλιών έφτασαν στο οινοποιείο υγιή. Το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί την φετινή χρονιά ήταν η εκτεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού που είχε κυρίως ποσοτικές επιδράσεις μειώνοντας την παραγωγή όλων των πρώιμων ποικιλιών κατά περίπου 10-30%. Αντίθετα ο Ροδίτης ως όψιμη ποικιλία βοηθήθηκε από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου να δώσει κανονική παραγωγή και τα γνωστά ποιοτικά στάνταρ.

Γενικότερα εκφράστηκαν τυπικά τα διάφορα terroirs και οι ξεχωριστές ποικιλίες της περιοχής.

Όσον αφορά τις τιμές σταφυλιού της φετινής χρονιάς η οποία σημείωσε μεγάλη πτώση πωλήσεων κρασιού λόγω covid κινήθηκαν αρνητικά. Στην Αιγιάλεια σταθερές κρατήθηκαν οι τιμές ποικιλιών με μεγάλη ζήτηση ( 0,40-0,70 €/kg)ενώ απεναντίας ο Ροδίτης γνώρισε μια πτώση 25%. (0,24-0,32ευρώ)

Ηλεία

Ήπιος Χειμώνας με μικρές περιόδους σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και κανονικές μέσου ύψους βροχοπτώσεις. Από τα τέλη Μαρτίου περιορίστηκαν σημαντικά ή και σταμάτησαν τελείως σε μερικές παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές οι βροχές, μέχρι την έλευση του κυκλώνα “Ιανός” στις 20.09, οπότε με μία μεγάλου ύψους βροχόπτωση άρχισαν τα πρωτοβρόχια.

Άριστες καιρικές συνθήκες με σταθερές θερμοκρασίες, απουσία βροχών και χαμηλή υγρασία κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό.

Μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά ποσοστό 15-30% κατά περίπτωση.

Εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών χωρίς ή με ελάχιστες ζημιές από περονόσπορο, ωίδιο, βοτρύτη. Ικανοποιητικές οξύτητες. Από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

Οι τιμές των σταφυλιών είναι γενικά μειωμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ιδιαίτερα για τις παραγωγικές ποικιλίες (Ροδίτη κλπ.). Εκτιμούμενο ποσοστό μείωσης 10-20% με βασική αιτία τα αδιάθετα λόγω COVID-19 αποθέματα των οινοποιείων.

Μονεμβάσια

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι θερμοκρασίες υπήρξαν ήπιες και στα δεδομένα των τελευταίων ετών. Βροχοπτώσεις (χειμώνα και άνοιξη) περιορισμένες, αντίθετα με πέρσι. Καλοκαίρι πολύ ζεστό και ξηρό ως συνήθως. Ο Σεπτέμβρης παρέμεινε ιδιαίτερα ζεστός με λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες νύχτας αλλά αυξημένες σχεδόν σε επίπεδα καλοκαιριού κατά τη μέρα.

Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 35-40% σε σχέση με πέρσι λόγω καταστροφών από αγριογούρουνα τα οποία δημιούργησαν ζημιές ιδιαίτερα στις πιο πρώιμες ποικιλίες), και έλλειψης νερού σε κάποιες περιοχές, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ποιότητα των σταφυλιών αναμένεται πολύ καλή με καλές οξύτητες

Οι τιμές των σταφυλιών είναι ίδιες με τις περσινές

Πηγή: winetrails.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ξενοδόχοι αγωνιούν για τα μπλόκα στις μετακινίσεις

Η πόντιση του καλωδίου Πελοπόννησος - Κρήτη θα ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ΔΕΗ!

Αυτοκτόνησε με χάπια 55χρονος Τριπολίτης

Πάτρα: Έγκλειστοι στην εστία 35 φοιτητές λόγω κορονοϊού (video)