Παγώνουν τα 70€ στην Καλαμών όσο μένουν εκτός ΟΣΔΕ 140.000 στρέμματα!

ΕΛΛΑΔΑ. Φαίνεται ότι παγώνει προσωρινά το σχέδιο παροχής έκτακτης ενίσχυσης στην ελιά Καλαμών, που αφορά σε αποζημίωση 70 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς, αφού σχεδόν οι μισές εκτάσεις μένουν εκτός λίστας με την υφιστάμενη διατύπωση του κανονισμού.

Για την ακρίβεια, τουλάχιστον 140.000 στρέμματα με ελιά Καλαμών είναι δηλωμένα στο σύστημα ΟΣΔΕ με τον κωδικό 15 28190 που αντιστοιχεί στην κατηγορία ελαιώνας- επιτραπέζια ελιά στην Αιτωλοακαρνανία, την στιγμή που οι υπολογισμοί της Βάθη που έχει εγκρίνει και η Κομισιόν, αναγνωρίζουν 14.700 στρέμματα στην περιοχή με βάση το ΟΣΔΕ. Οι οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παροχή της έκτακτης ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπ όψιν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στις οποίες έχει διευκρινιστεί η ποικιλία, προβλέπουν το ποσό των 70 ευρώ το στρέμμα για 15.291 ελαιοπαραγωγούς για περίπου 188.041 στρέμμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, στο πλαίσιο των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού προγράμματος συνολικού ύψους 39,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι παραγωγοί είτε δεν γνώριζαν, είτε το σύστημα δεν τους επέτρεπε να δηλώσουν την ποικιλία Καλαμών. Πάντως το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΟΣΔΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα φαίνεται και από τους όγκους παραγωγής της κάθε περιοχής. Έτσι, ενώ στη Λακωνία είναι δηλωμένες 97.000 εκτάσεις με Καλαμών, η παραγωγή κυμαίνεται ανάμεσα στους 25.000 με 28.000 τόνους. Στη Φθιώτιδα, με παραγωγή 15.000 - 18.0000 τόνων, είναι δηλωμένα 42.000 στρέμματα. Τώρα στην Αιτωλοακαρνανία των 45.000 – 50.000 τόνων Καλαμών, τα δηλωμένα στρέμματα είναι 14.700.

Πληροφορίες θέλουν τώρα το υπουργείο να αναζητά φόρμουλα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη στο μέτρο ενίσχυσης και των παραγωγών εκείνων που έχουν δηλώσει καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς γενικά τουλάχιστον στην περιοχή αυτή. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την εκ νέου επεξεργασία του συνολικού προγράμματος, που συνεπάγεται νέο αίτημα και αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Covid-19: «Έκρηξη» στην Αχαϊα, δοκιμάζονται Μεσσηνία - Κορινθία, αντέχει η Λακωνία!

Ρομά έκλεβαν χρυσό και τον πουλούσαν σε χρυσοχόο της Σπάρτης!

Οι έμποροι της Πελοποννήσου ζητούν «εμβόλιο» ρευστότητας άνευ όρων!

Αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πλειώτας! (video)