Οι συνεταιρισμοί καλούν τους παραγωγούς να μην κάνουν πίσω

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Χαρακτηριστικά «σκωτσέζικου ντους» φαίνεται ότι αποκτά η αγορά του πορτοκαλιού το τελευταίο δεκαήμερο. Μετά τις πρώτες κοπές πολύ μικρών επιλεκτικών ποσοτήτων σε τιμές ακόμα και πάνω από 40 λεπτά το κιλό, οι εξαγωγές δείχνουν να δυσκολεύουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού από άλλες χώρες, με την Ισπανία να προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές την αυξημένη φετινή παραγωγή της, ελέω σημαντικών ποσοστών μικροκαρπίας, και με τους Τούρκους εξαγωγείς να αξιοποιούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους παρέχει η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της γείτονος στο επίπεδο των τιμών, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Και όλα αυτά, ενώ η εγχώρια παραγωγή χορεύει σε ρυθμούς οψιμότητας φέτος σε όλες τις περιοχές και με την παραγωγή της Αργολίδας, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πρώιμης ποικιλίας της Ναβαλίνας, να χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη μικροκαρπία.

Έτσι, όπως ήδη κατέγραψε από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit-Hellas, οι κοπές συνεχίζονται με μικρούς ρυθμούς, ενώ ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες ενδείξεις αύξησης του μεταφορικού κόστους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά φορτία επιστροφής.

Δύο εβδομάδες πίσω

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά τονίζουν στην «ΥΧ» ότι «η οψιμότητα δημιουργεί κάποια προβλήματα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει παραγωγή. Έχουμε μια μικρή πτώση τιμών που είναι φυσιολογική, καθώς η οψιμότητα δημιουργεί μια παροδική αναταραχή που θα αποκατασταθεί. Οι παραγωγοί πρέπει να διαπραγματεύονται το προϊόν τους. Πάνε όλα τουλάχιστον δύο εβδομάδες πίσω. Ένα προϊόν που δεν είναι ποιοτικό, θα έχει και άλλη τιμή».

Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να καλλιεργήσουν κλίμα πανικού εις βάρος των παραγωγών και επισημαίνουν ότι «αυτή την περίοδο πράγματι δεν βρίσκεται η ποιότητα που χρειάζεται η αγορά. Έχουμε διαφορές τιμών μέχρι 5 λεπτά. Κόβονται πορτοκάλια από 28 μέχρι 34 λεπτά».

Ο ανταγωνισμός από τα τουρκικά εσπεριδοειδή, αλλά και τα πολλά ψιλά πορτοκάλια είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών, σύμφωνα με τον παραγωγό Τάσο Λέρμα από το Σκαφιδάκι Αργολίδας.

«Αυτήν τη στιγμή, πελάτες σε Σερβία, Κόσοβο και γειτονικές χώρες έχουν ανακόψει τις παραγγελίες από την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι τα τουρκικά προϊόντα, τα οποία λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι κατά 20% φθηνότερα από πέρσι. Οι τιμές που πληρώνουν οι έμποροι στην Αργολίδα, που εξακολουθεί να έχει πολλά πορτοκάλια με μικρή διάμετρο, διαμορφώνονται στα 30-32 λεπτά για κτήματα που έχουν ένα ποσοστό 80% μεγάλα, αλλά σε κτήματα που τα ψιλά φτάνουν και 50% η τιμή πέφτει κάτω από 28 λεπτά.

Τα κτήματα με μεγάλο ποσοστό ψιλόκαρπων τα αφήνουν να πάρουν κανένα νούμερο ακόμη σε μέγεθος και να κοκκινίσουν μόνα τους, ώστε να μη χρειάζονται αποπρασινισμό, που είναι ένα κόστος 2 λεπτών για το συσκευαστήριο. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει το τοπίο στην εμπορία». Επίσης, επεσήμανε το θέμα του κόστους στις αγορές της Β. Ευρώπης, όπου, επειδή δεν γίνονται μεγάλες εισαγωγές σε άλλα προϊόντα, ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος.

Οι θερμοκρασίες δυσκολεύουν την ωρίμανση

Την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησαν οι κοπές των μελών του ΑΣΕΕ Αμυκλών «Λακωνία», «στα 30 λεπτά παράδοση στην πλάστιγγα του συνεταιρισμού, που σημαίνει 26 λεπτά στον παραγωγό τα νούμερα 5-6-7, ενώ μπορεί να πάνε και πέντε λεπτά πιο πάνω οι καλές, κόκκινες και μεγάλες Ναβαλίνες», σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Δημάκο. Η αρχή έγινε με μικρές ποσότητες, η χρονιά είναι όψιμη και οι θερμοκρασίες δεν βοηθούν να ωριμάσει το πορτοκάλι.

«Από τον Μάρτη μέχρι τώρα έχει βρέξει μια φορά», είπε χαρακτηριστικά, και ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα ο συνεταιρισμός έχει δεχθεί παραγγελίες από αλυσίδες, εγχώριες και του εξωτερικού, δεν βοηθούν οι ποσότητες, καθώς ο συνεταιρισμός δεν κάνει χρήση της πρακτικής του αποχρωματισμού.

Μεγάλη η προσφορά στις αλυσίδες του εξωτερικού

«Για την ώρα, οι τιμές δεν είναι κακές. Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε κανονική ροή. Όμως, οι αγορές έξω έχουν φουλάρει με προϊόντα, κάτι που το αποδίδω στο γεγονός ότι έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και κόβουν παντού, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές. Στον παραγωγό αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται καθαρά στα 25 λεπτά τα μεγάλα νούμερα.

Και η Ηλεία έχει ψιλοκαρπία σε ένα ποσοστό 30%-40%», τόνισε, δίνοντας το στίγμα για την περιοχή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμπου Ηλείας, Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος. Μάλιστα, έθεσε ακόμη έναν παράγοντα που, κατά τη γνώμη του, επηρεάζει την εμπορία. Όπως είπε, οι αγορές αλλάζουν εν μέσω πανδημίας με τρόπο που οι μεγαλύτερες εξαγωγές κατευθύνονται στα σούπερ μάρκετ.

«Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων, από τη μεριά τους, κοιτάζουν να κινηθούν πάνω στις περσινές τιμές, με την κατανάλωση από ό,τι μας λένε να είναι μικρότερη από πέρσι σε σχέση με την προσφορά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία από όπου προσφέρονται χαμηλότερες τιμές από εμάς σε χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, ενώ και η Ιταλία έχει αρκετές ποσότητες και η Τουρκία και η Αίγυπτος, με αποτέλεσμα να έχουμε πέσει όλοι μαζί».

Πηγή: ypaithros.gr