ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ Γιάννης Παναρίτης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη επισημαίνει την «ατυχή» προϋπόθεση που εξ αιτίας της πολλοί αγρότες δεν μπορούν να λάβουν την έκτακτη προσωρινή στήριξη λόγω κορονοϊού.

Ζητά διόρθωση και παράταση στον χρόνο υποβολής αιτήσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σήμερα 27/11/2020 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €.

Μετά από παράπονα πολλών μελών μας, αρκετοί αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) διαπίστωσαν ότι, ενώ πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απορρίπτονται διότι υπάρχει όρος στην οδηγία ότι εντάσσονται οι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών έως την 31/8/2020. Η προϋπόθεση αυτή είναι επιεικώς "ατυχής" διότι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα ) που ενώ πληρούσαν τα κριτήρια ένταξή τους στο Μητρώο Αγροτών ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είχαν απενταχθεί από το Μητρώο χωρίς να το έχουν διαπιστώσει, αλλά και χωρίς να έχουν ενημερωθεί. Από τη στιγμή που ενημερώθηκαν αμέσως προέβησαν στις απαραίτητες διαδικασίες και εντάχθηκαν κανονικά στο Μητρώο ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δυστυχώς αυτοί οι αγρότες δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης γιατί υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία ένταξής τους στο Μητρώο την 31/8/2020

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι η προϋπόθεση αυτή αντίκειται στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αλλά και δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση ψάχνει τρόπους επιβίωσης να αποκλείονται αγρότες από προγράμματα στήριξης για τέτοιους "τυπικούς - ατυχείς" λόγους, ενώ πληρούν όλα τα κριτήρια.

Θεωρούμε δεδομένη την παρέμβασή σας ώστε να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση της υποβολής αιτήσεων έως την 03/12/2020 και άμεση τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στο Μητρώο Αγροτών έως την προτελευταία μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας δηλαδή την 02/12/2020».

[Απο το υπουργείο Αγρότικης Ανάπτυξης δόυθηκε παράταση και εξηγήσεις]. Δείτε εδώ