ΕΛΛΑΔΑ. Ο έντονος προβληματισμός που εξακολουθεί να υπάρχει στους λοιμωξιολόγους δεδομένα δεν αποκλείεται να καθυστερήσει έτι περαιτέρω τις κυβερνητικές αποφάσεις την χαλάρωση του lockdown στο λιανεμπόριο.

Πάντως, σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δίχως πλέον ν’ αποκλείεται το σενάριο για το άνοιγμα συγκεκριμένων μόνο καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα και όχι όλης της αγοράς.

Πρώτα στη λίστα είναι τα κομμωτήρια και τα κουρεία, ενώ εξετάζεται επίσης το σενάριο ν’ ανοίξουν μαζί και με συγκεκριμένους κανόνες κάποια εμπορικά καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία ή καταστήματα παιχνιδιών.

Εάν επιβεβαιωθεί τούτο, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θ’ ανοίξουν οριστικά από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου. Κριτήριο σε κάθε περίπτωση είναι η κινητικότητα των καταναλωτών και ασφαλώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες που προτείνεται ν’ ανοίξουν πρώτες έχουν – θεωρητικά, τουλάχιστον – μικρότερη κινητικότητα σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα, πολλώ δε μάλλον με τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, η επαναλειτουργία των οποίων εξακολουθεί να είναι μετέωρη.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε στα επίπεδα του 5%, ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά τι υψηλότερος (1.677), ενώ αυτός των διασωληνωμένων παραμένει ουσιαστικά σταθερός σε υψηλά επίπεδα (578), με αποτέλεσμα να μην παίρνει ανάσες το σύστημα υγείας.