Γράφει η Μαργαρίτα Σπυριδάκου*

ΜΟΛΑΟΙ. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το πρωί της Πέμπτης τον Δήμο Μονεμβασίας σάρωσε κυριολεκτικά ελαιοκαλλίέργειες με τις σοβαρότερες ζημιές να παρατηρούνται στα χωριά Παπαδιάνικα, Πλύτρα, Ασωπό, Φοινίκι και Συκέα.

Ενός κακού μύρια έπονται λέει ο θυμόσοφος λαός και το τελευταίο αυτό οδυνηρό συμβάν ήρθε να προστεθεί σε μια σωρεία προβλημάτων με τα οποία ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας και του Δήμου Μονεμβασίας έχει μάθει εδώ και πολύ καιρό – δυστυχώς – να συμβιώνει.

Η τραγική οικονομική κατάσταση των γεωργών εξαιτίας της παρατεταμένης πτώσης των τιμών του ελαιολάδου, των ζημιών στην παραγωγή ως συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ο όψιμος παγετός το Μάρτιο, ο πρώιμος καύσωνάς τον περασμένο Μάιο, της ξηρασίας και λειψυδρίας, των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός με τη δυσκολία εξεύρεσης εργατών γης αποτελούν την θρυαλλίδα ζοφερών εξελίξεων περί του τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την επιβίωση ολόκληρου του πρωτογενούς τομέα.

Στην καταστροφική αυτή ακολουθία να προσθέσουμε και την εξανέμιση του μεγαλύτερου μέρους τουριστικών εσόδων από παράλληλες τουριστικές δραστηριότητες αγροτικών περιοχών όπως η δική μας εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης στην οποία οδήγησε η υγειονομική κρίση.

Ως παιδί αγροτικής οικογένειας, ως άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα ανθρώπων του μόχθου είμαι στην επώδυνη θέση εκτός από το να βιώνω η ίδια, να αντιλαμβάνομαι τον πόνο που συνεπάγεται η απώλεια των κόπων μιάς ολόκληρης χρονιάς μέσα σε λίγα λεπτά. Πάνω στις ρημαγμένες εκτάσεις που άφησε πίσω της η σημερινή καταιγίδα στηρίζονται οικογένειες, θεμελιώνονται σχέδια και οικοδομούνται όνειρα διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος που θα απαιτήσει θυσίες, κόπο και ιδρώτα.

Στην ανάγκη του αγρότη οι κόποι του αυτοί να εισακουστούν αυτή την ατυχή στιγμή ουδείς οφείλει να κωφεύσει.

Ως περιφέρεια κατά το μάλλον αγροτική και παραγωγικά πρωτογενής οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στον αγώνα υπεράσπισης και δικαίωσης των πληττόμενων περιοχών. Ο ΕΛΓΑ διαθέτοντας ένα δύσκαμπτο και αναχρονιστικό κανονισμό για τις αποζημιώσεις που δεν περιλαμβάνει όλα τα ζημιογόνα αίτια και με χρονοβόρες διαδικασίες που δημιουργούν καθυστερήσεις, έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική αλλαγή και να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια τους αγρότες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να συμβάλει με προτάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου και επαρκή κανονισμού.

Προς ανακούφισή μου ύστερα από επικοινωνία που είχα με το κατάστημα Τρίπολης διαπίστωσα πως η αντίδραση στη σημερινή καταστροφή είναι η ενδεδειγμένη. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε την περιοχή μας σήμερα για μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Η γεωργία αποτελεί την βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν αφουγκράστηκαν τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου ο οποίος δεν επαιτεί, μοχθεί και παράγει εξαιρετικά προϊόντα παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας. Την κρίσιμη αυτή ώρα όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και αγροτικοί φορείς έχουμε χρέος να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο και να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο σωτηρίας, προόδου και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

(*) Χειρουργός Οδοντίατρος - Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Λακωνίας - Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον Εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτή είναι η μεγάλη επένδυση των 90 εκατ. στην Αρκαδία

Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή από την Πελοπόννησο βρέθηκε σε ανασκαφή στην Κροατία!

102 νεκροί, ο καθρέφτης του κορονοϊού. 1395 τα κρούσματα!

Aιολικά πάρκα στα Αντικήθυρα;