Παράγεται κυρίως σε 4 Νομούς και όχι μόνο στη Μεσσηνία

Σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η ελιά Καλαμών είναι ίσως το βασικότερο προϊόν κάποιων Νομών της Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα, Μεσσηνία, κ.α.) και συντελεί στην ανάδειξη της ελιάς γενικά ως εθνικό προϊόν και ως βασικό εισόδημα της χώρας.

Στην Πελοπόννησο, η Λακωνία κατέχει τη βασική παραγωγή με 25.000 τόνους και μερίδιο 28% της συνολικής παραγωγής στη χώρα. Η Μεσσηνία με 2.500 τόνους έχει ένα μερίδιο 3% ενώ η Αιτωλοακαρνανία έχει τα πρωτεία με 40.000 τόνους και μερίδιο 44% όπως και η Φθιώτιδα με 16.000 τόνους και μερίδιο 18%. Σε άλλες περιοχές όπως Κρήτη, Χαλκιδική και Ηλεία ανήκει το 7% της παραγωγής ελιάς Καλαμών.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκτιμώντας ότι ο πρωτογενής τομέας αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία ως βασικός πυλώνας εισοδήματος και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, αγοράς και οικονομίας και δεδομένου ότι η ελιά Καλαμών αποτελεί βασικό προϊόν του Νομού Λακωνίας οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή φορέων της Λακωνίας. Απώτερος σκοπός να αναδειχθεί το πρόβλημα και ο κίνδυνος από την αξίωση για την κατοχύρωση της ελιάς Καλαμών έτσι ώστε να ωφελούνται μόνον οι παραγωγοί της Μεσσηνίας. Μια αξίωση που δεν συνάδει με το εύρος της καλλιέργειας και τους τόνους παραγωγής στη Μεσσηνία (3.400 στρέμματα. 165.000 ελαιόδεντρα και μέση παραγωγή 2.700 τόνοι) και βασίζεται σε αποφάσεις και νόμους που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης μιλώντας στο notospress.gr αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσα κάθε φορέας και αρχή που συνδέεται με την ελιά Καλαμών να συμβάλει έτσι ώστε η συνολική παραγωγή της χώρας διασφαλισμένη, κατοχυρωμένη και ως ενιαίο προϊόν να σταθεί στις αγορές ανταγωνιστικά και με κύριο χαρακτηριστικό την μοναδική ποιότητα του. Αυτό κατά τον κ. Παναρίτη σημαίνει μάλλον διεύρυνση του ΠΟΠ ή μετάβαση σε ΠΕΓ.

Ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – Π.Ο.Π.» νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Οι καταχωρημένες ονομασίες για τα προϊόντα ΠΟΠ προστατεύονται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση για προϊόντα τα οποία δεν παράγονται σύμφωνα με τις ειδικές προδιαγραφές που έχει κάθε προϊόν, καθώς επίσης και από κάθε αντιποίηση, απομίμηση, υπαινιγμό, ψευδή ή απατηλή ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, καταγωγή ή φύση του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπληροφορήσει το κοινό σχετικά με την πραγματική καταγωγή του προϊόντος.

«Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Π.Γ.Ε.»

Ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Π.Γ.Ε.» νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, και του οποίου μία συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική αυτή καταγωγή και του οποίου η παραγωγή ή/και μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Ο κ. Παναρίτης ανέφερε ότι μόλις ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια προστασίας του συνόλου της παραγωγής ελιάς Καλαμών όχι μόνο στη Νότια Πελοπόννησο αλλά παντού όπου παράγεται συστηματικά έτσι ώστε το συγκεκριμένο προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό και πηγή ακλόνητου εισοδήματος για έλληνες παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους.

Το επόμενο διάστημα το Επιμελητήριο Λακωνίας θα οργανώσει διευρυμένη γεωγραφικά τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Οι εξελίξεις ξεπέρασαν το Π.Ο.Π. για την ελιά Καλαμών!»

Τραγωδία στο Άργος: 53χρονη έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε

«GNTM»: Τι είπε η Ζενεβιέβ Μαζαρί για τον σάλο γύρω από την Ελαφόνησο (video)

ΙΣΝ: Η διαβούλευση για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης (video)