ΣΤΕΦΑΝΙΑ. Η Τοπική Κοινότητα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στεφανιάς παρεμβαίνουν σχετικά με τις εξελίξεις στην ελιά Καλαμών κι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την «άδικη και άστοχη» προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ των Μεσσήνιων παραγωγών στο ΣτΕ ,κατά Υπουργικής Απόφασης 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’, που αφορά την επιτραπέζια βρώσιμη ελιά Καλαμών/Καλαμάτας .

Όπως αναφέρουν σε παρέμβασή του «είναι γνωστό ότι η Μεσσηνία παράγει το 3% της παραγωγής σε αντίθεση με την Λακωνία που παράγει το 28% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών.

Θεωρούμε ως προσχηματική την αιτιολογία ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα προασπιστεί το προϊόν απέναντι στις Ελληνοποιήσεις.

Όμως με το 97% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής τι θα γίνει αν τελικά καταρριφθεί η Υ.Α;

Το πρόβλημα των Ελληνοποιήσεων γνωρίζουν όλοι ότι δεν λύνεται με αποφάσεις δικαστηρίων αλλά με την συνεχή παρακολούθηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους.

Έτσι είμαστε μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας στον αγώνα για την προάσπιση του προϊόντος μας και συνολικά με το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών που παράγουν την επιτραπέζια βρώσιμη ελιά με τα στάνταρς που προβλέπονται και έχουν κατακτήσει την διεθνή αγορά.

Στην δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας δεν χρειάζονται άσκοπες διαμάχες και μάλιστα ‘’αδελφοκτόνος’’ πόλεμος μεταξύ αγροτών. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και ενότητα, αλλά και διεκδίκηση για τιμές ανάλογες της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων της Ελιάς και του Ελαιολάδου.

Η Ελληνική παραγωγή είναι και πρέπει να μείνει ανταγωνιστική με ποιότητα, ιχνηλασιμότητα , πιστοποίηση και πιστότητα των προϊόντων μας».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Παπαδάκος καταλήγει: «Ως Λάκωνες δεν θα επιτρέψουμε κάθε λογής παιχνίδια σε βάρος των αγροτών – παραγωγών μας που αγωνίζονται στις δύσκολες συνθήκες για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον. Η Στεφανιά είναι παρούσα σ’ αυτή την προσπάθεια μαζί με όλους που μάχονται για το καλό του τόπου μας».