ΚΟΣΜΟΣ. Μετά από 800 χρόνια, σήμερα, Δευτέρα (21/12) θα δούμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στον νυχτερινό ουρανό. Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από κάθε γωνιά της Γης, και από την Ελλάδα.

Μια μαγική αστρονομική νύχτα θα απολαύσουμε σήμερα, καθώς δύο πολύ ξεχωριστά αστρονομικά φαινόμενα θα λάβουν χώρα στον ουρανό.

Οι δύο γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, θα έρθουν πιο κοντά από ποτέ, δημιουργώντας την όψη ενός «διπλού πλανήτη» ή ενός μεγάλου και φωτεινού αστεριού.

Εδώ και αιώνες, θεολόγοι και αστρονόμοι αναρωτιούνται εάν το αστέρι αυτό δεν είναι άλλο από το «Αστέρι της Βηθλεέμ», το φωτεινό αστέρι που ακολούθησαν οι τρεις σοφοί για να φτάσουν στη φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Σύνοδος και «οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ», θα γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια ενός επίσης σημαντικού αστρονομικού γεγονότος: του χειμερινού ηλιοστασίου.

Μπορεί για τους μετεωρολόγους ο χειμώνας να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, αλλά για την επιστήμη της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.

Κάθε χρόνο, την 21η ημέρα του Δεκεμβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου, με τον ήλιο να δύει σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Έτσι, αν δεν υπάρχουν σύννεφα απόψε και ο ουρανός είναι καθαρός θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στον νυχτερινό ουρανό για δυόμισι ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Δηλαδή μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο κορονοϊός εκτόξευσε την ενδοοικογενειακή βία με θύμα τη γυναίκα και στην Πελοπόννησο!

Τον Σεπτέμβριο παραδίδεται η νέα είσοδος – γέφυρα της Σπάρτης! (photos)

Η Πανδημία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου

Ερωτηματικά γύρω από το θάνατο Ρώσου μετανάστη στο Άργος