Ο κ. Αρσένης ζητά, μεταξύ άλλων, την αναστολή αδειοδότησης αιολικών πάρκων έως ότου εγκριθούν οι Περιβαλλοντικές Μελέτες

ΕΛΛΑΔΑ.Την δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ζητά μέσω Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτλης του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ότι θα σταματήσει την αδειοδότηση και κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έως ότου ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης Ερώτησης, αναδύεται η πληροφορία πως, «σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km2 και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο».

Μάλιστα επισημαίνεται πως μία από τις μεγαλύτερες ΠΑΔ, είναι και ο Ταΰγετος.

Ο κ. Αρσένης, ερωτά, «...αν ο υπουργός, δεσμεύεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να ανακηρύξει τις ΠΑΔ ως περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων».

Αναλυτικά, η Ερώτηση του βουλευτή του Μέρα25 έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km2 και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο.

Η έρευνα κατέδειξε έξι βουνά της Ελλάδας, τα οποία μέχρι σήμερα είναι αδιατάρακτα και υφίστανται λιγότερες ανθρωπογενείς πιέσεις, καθώς είναι ελεύθερα από δρόμους και άλλες τεχνητές επιφάνειες. Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλες ΠΑΔ (≥50 km2) εντοπίζονται στα Λευκά όρη της Κρήτης, την Τύμφη και τον Σμόλικα της Πίνδου, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, και το όρος Σάος της Σαμοθράκης.

Στις 22/12/2020 κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου ο τέως υφυπουργός κ. Δ. Οικονόμου δήλωσε: «θεωρώ αυτό το εργαλείο [...] εξαιρετικά χρήσιμο και θα το χρησιμοποιήσουμε και στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια όχι μόνο των ΑΠΕ αλλά και των υπολοίπων». Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι “οι αιτήσεις που γίνονται ή που θα γίνουν στο μέλλον σε αυτές τις περιοχές (Natura 2000) για εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα κριθούν στο πλαίσιο των πορισμάτων αυτών των μελετών (Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών)”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Δεσμεύεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να ανακηρύξει τις 6 προαναφερόμενες ορεινές περιοχές ως περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων; Δεσμεύεται να ενσωματώσει τις ΠΑΔ ως περιοχές ελεύθερες από δρόμους τόσο στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που καλεί για 10% αυστηρή προστασία του εδάφους της ΕΕ;

2. Δεσμεύεται να σταματήσει την αδειοδότηση και κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έως ότου ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας;»