Η Κίνηση Πολιτών Νομίων καλούν τον κ. Ηρ. Τριχείλη να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει την απαραίτητη ακτομηχανική μελέτη

ΜΟΛΑΟΙ. Προ των ευθυνών της, επιχειρούν να θέσουν οι κάτοικοι του ΔΔ Νομίων, τη Δημοτική Αρχή Μονεμβάσιας, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου ταχείας διάβρωσης που εμφανίζεται στην παραλία Ξηφιά.

Η Κίνηση Πολιτών του Δ.Δ Νομίων, Μονεμβάσιας, τονίζει πως από τη συζήτηση στη βουλή Ερωτήσεων των κ.κ Κρητικού και Αραχωβίτη, «...η υποβολή αιτήματος αντιμετώπισης προβλημάτων διάβρωσης ακτών αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Δήμου και ο Δήμος καλείται να ενδιαφερθεί για να θέσει το πρόβλημα».

Όπως αναφέρουν, «...Για μια πρώτη τεκμηρίωση της διάβρωσης αναθέσαμε τη σύνταξη τεχνικής μελέτης, την οποία έχουμε υποβάλει με τις αιτήσεις μας στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας και στην Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας».

Την συγκεκριμένη, δε, τεχνική μελέτη, καταθέτουν και στον Δήμο Μονεμβάσιας, ούτως ώστε αυτός με τη σειρά του να την χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη του αιτήματος για σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης, η οποία κατά τους κατοίκους θεωρείται απαραίτητη.

Οι κάτοικοι, επιπλέον, εκτιμούν πως υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες υποστήριξης και χρηματοδότησης του Δήμου για την σύνταξη της ακτομηχανικής μελέτης.

Η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Νομίων, έχει ως εξής:

«κ. Δήμαρχε,

όπως καλά γνωρίζετε το φαινόμενο της διάβρωσης που συντελείται κατά μήκος της παραλίας Ξηφία Μονεμβασίας είναι έντονο. Το εύρος του αιγιαλού έχει μηδενιστεί και η θάλασσα ταυτίζεται με την οριακή γραμμή του αιγιαλού που ορίστηκε με ΦΕΚ το 1995, ενώ εκεί θα έπρεπε να φτάνουν οριακά “οι μεγαλύτερες αναβάσεις των κυμάτων”.

Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν με ανησυχία, να καταστρέφεται η παλαιά παραλιακή οδός, που αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους και των επισκεπτών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, να κινδυνεύουν κατοικίες ,επιχειρήσεις, οικόπεδα και αγροτικά ακίνητα των οποίων η ευστάθεια τίθεται σε κίνδυνο λόγω της ραγδαία επιταχυνόμενης διάβρωσης.

κ. Δήμαρχε,

σας κάνουμε γνωστό ότι τόσο ο κ. Αραχωβίτης του ΣΥΡΙΖΑ ,όσο και οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.κ. Κρητικός Νεοκλής και Δαβάκης Αθανάσιος διαπίστωσαν από κοντά το πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη κατά μήκος της ακτογραμμής στην παραλία Ξηφιά, σε αυτοψία που είχαν το προηγούμενο διάστημα.

Το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τη διάβρωση κατά μήκος της ακτογραμμής στην παραλία Ξηφιά, ανέδειξαν με ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων προς

1. τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και

2. τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

οι κ.κ. Κρητικός και κ. Αραχωβίτης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ,είναι οι απαντήσεις των κ. κ. Υπουργών, τις οποίες σας επισυνάπτουμε και οι οποίες δίνουν διέξοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Σημαντική είναι επίσης και η θετική αντιμετώπιση του ζητήματος από τον αντιπεριφεριάρχη κ. Βερούτη, μετά από την ενημέρωση που του έγινε από τον βουλευτή κ. Δαβάκη Αθανάσιο.

κ. Δήμαρχε,

συνοπτικά από τις συνημμένες έγγραφες απαντήσεις των υπουργείων προκύπτει ότι:

1. σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήματος αντιμετώπισης προβλημάτων διάβρωσης ακτών αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Δήμου και ο Δήμος καλείται να ενδιαφερθεί για να θέσει το πρόβλημα!

2. Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες υποστήριξης και χρηματοδότησης του Δήμου για την σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης, είτε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ή/και χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Υπουργείο Υ&Μ), είτε μέσω ένταξης στον προϋπολογισμό του ΠΤ του 2021 ή και ένταξης σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (Πράσινο Ταμείο Υπουργείο Π&Ε).

κ. Δήμαρχε,

Με τις ενέργειές μας μέχρι σήμερα, η Κίνηση Πολιτών έχει καταδείξει το πασιφανές έντονο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής του Ξηφιά, πρόβλημα που διαπίστωσαν οι βουλευτές της περιοχής και όχι μόνο. Για μια πρώτη τεκμηρίωση της διάβρωσης αναθέσαμε τη σύνταξη τεχνικής μελέτης, την οποία έχουμε υποβάλει με τις αιτήσεις μας στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας και στην Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας. Την μελέτη αυτή την υποβάλλουμε σήμερα και στο Δήμο Μονεμβασίας προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη του αιτήματος του/μας για την σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης.

κ. Δήμαρχε

εμείς σαν Κίνηση Πολιτών της Τοπικής Κοινότητας Νομίων, Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει ακτομηχανική μελέτη σαν πρώτο βήμα για την σωστή ολοκλήρωση φάκελου του έργου που θα περιλαμβάνει την Μελέτη Κατασκευής του Έργου, την Τεχνική Έκθεση και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

κ. Δήμαρχε,

Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουμε εναγωνίως τις δικές σας ενέργειες καθώς για τα παραπάνω έχετε την συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου της περιοχής και της Π.Ε. Λακωνίας όπως αυτή εκφράστηκε άμεσα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βερούτη προς τους κατοίκους της περιοχής».

Ειδήσεις σήμερα:

Ένταλμα σύλληψης 45χρονου αλλοδαπού για τη διπλή δολοφονία στο Λουτράκι

Σπάρτη: Για να μην γίνει νέος εφιάλτης η πανδημία!

Συνεχίζεται η δίκη για τον ιερέα της Μάνης που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 12χρονης

Τι συνέβη σε Σπάρτη και Αργολίδα και μπήκαν σε αυστηρή καραντίνα; (video)

Όταν ο φονικός εγκέλαδος χτύπησε Αίγιο, Πάτρα και Κόρινθο!