Οι κάτοικοι απορρίπτουν την υπογραφείσα σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

ΣΚΑΛΑ. Με μια δηκτική ανακοίνωση, η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ευρώτα, σχολίασε την ενεργοποίηση του έργου ΣΔΙΠ για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Οι «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνητικών και περιφερειακών αρχών», αναδεικνύονται μέσα από τις γραμμές της ανακοίνωσης.

Ως γνωστόν, οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου κ. Γιώργο Αγραφιώτη.

Όπως υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, «...Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προωθούν το έργο αυτό δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο».

Επιπλέον, αναφέρουν με νόημα, «...γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν “δεκάρα τσακιστή” για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς».

Αναλυτικά:

«Η περιφερειακή αρχή και η ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν την ενεργοποίηση της κοστοβόρας και αντιπεριβαλλοντικής σύμβασης ΣΔΙΤ απορριμμάτων αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του ΔΣ Ευρώτα που εναντιώνεται στο έργο (άρνηση έγκρισης κυκλοφοριακού κόμβου, καταγγελία στην ΕΕ κα) καθώς και τις εκδικάσεις που εκκρεμούν (αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ από τους δήμους των περιοχών, αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα).

Γίνεται φανερό, ότι σπεύδουν να βάλουν την υπογραφή τους στην σύμβαση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 28 χρόνια, την οποία με βάση τους όρους της σύμβασης (Παράρτημα 6) θα χρυσοπληρώνουμε εμείς μέσω των αποζημιώσεων και των εγγυημένων ποσοτήτων σκουπιδιών που οφείλουν να «παραδίδονται» στην πόρτα των εργοστασίων ανεξαρτήτως του πόσα παράγει κάθε περιοχή. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλα αυτά, η αγαστή συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ έχει φανεί εξάλλου από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τον ορισμό δικηγόρου για την υπεράσπιση του θεάρεστου έργου αλλά και με την «ανταγωγή» του ΦΟΔΣΑ στην αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα.

Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προωθούν το έργο αυτό δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο. Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε με την περιφερειακή αρχή Τατούλη (με τις ευλογίες της τότε διακομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η οποία αποδέχτηκε ακόμα και πλαστά συμβόλαια για να βρεθούν οι αναγκαίες εκτάσεις και να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της, κήρυξε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων και η κυβέρνηση (ΝΔ) Μητσοτάκη που όταν μετά από την κινητοποίηση μας τον 9/2019 το περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις «εφεύρε» ειδική φωτογραφική τροπολογία που η αρμοδιότητα πέρασε στις απόλυτα ελεγχόμενες οικονομικές επιτροπές. Τέλος, ένα ακόμα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου μέσω του Ταμείο Δημοσίων επενδύσεων όταν η ΕΕ απέρριψε το φάκελο χρηματοδότησης του έργου χαρακτηρίζοντας το υπερκοστολογημένο, υπερδιαστασολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν δεκάρα τσακιστή, για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς, τους διαμηνύουμε ότι:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΤΣΑ ΤΟΥΣ!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ! »

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρυβε σε σπηλιά της Μάνης 13 σακούλες χασίσι και συνελήφθη

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Έρχονται καλύτερες μέρες για τα αδέσποτα σκυλιά της Σπάρτης (video)

Σοβαρές καταγγελίες για στενούς συνεργάτες του Δημάρχου Σπάρτης!