«Ακούμε τους δημότες μας και απαντάμε με έργα»

ΤΡΙΠΟΛΗ. Το σχεδιασμό του Δήμου Τρίπολης για σημαντικά έργα και δράσεις παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, απαντώντας (την Κυριακή 31/1/2021) σε σειρά ερωτημάτων τα οποία του έθεσαν live οι δημότες, μέσα από το facebook, στην τακτική επικοινωνία που έχει καθιερωθεί στο τέλος κάθε μήνα.

ΔΡΟΜΟΙ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ: «Το χειμώνα δεν γίνονται ασφαλτοστρώσεις. Ως το Νοέμβριο κάναμε μια σειρά ασφαλτοστρώσεων στην πόλη και στα χωριά μας. Έχουμε εργολαβίες που τρέχουν και θα δημοπρατηθούν κι άλλες.

Είναι πολλά τα χρόνια που δεν είχαν γίνει ασφαλτοστρώσεις και δημιουργήθηκαν προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα μέσα σε μια χρονιά. Στόχος μας είναι ως το τέλος αυτής της τετραετίας, σ’ έναν πολύ μεγάλος αριθμό οδών να έχει αποκατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας.

Ένας από τους δρόμους που δεν προλάβαμε να αποκαταστήσουμε μέσα στο χειμώνα είναι η Θεμιστοκλέους, η οποία θα είναι από τους πρώτους δρόμους που θα ασφαλτοστρωθεί την Άνοιξη. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο και να διαμορφωθεί και το τρίγωνο μπροστά από την είσοδο του Νοσοκομείου. Η πρόσβαση στο Νοσοκομείο θα βελτιωθεί, θα γίνει πιο ασφαλής και παράλληλα θα επεκταθεί ο φωτισμός.

Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι και ο δρόμος από το γήπεδο του Αστέρα προς το νεκροταφείο, καθώς και οι δρόμοι γύρω από το Δημαρχείο.

Εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν κάποιες επουλώσεις σε λακκούβες».

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ: «Έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση σε μια σειρά από πεζοδρόμια στην Σπετσεροπούλου, όπου έγινε μια πραγματική ανάπλαση της περιοχής. Δεν μπορούσε να περάσει πεζός ή άτομο ΑΜΕΑ. Τις επόμενες ημέρες θα μπουν νέα φωτιστικά. Είναι ένα μοντέλο ανάπλασης που θα το επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία της πόλης. Έχουμε μια εργολαβία που τρέχει και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες έργα στα πεζοδρόμια που ενώνουν την πλατεία Αγίου Βασιλείου με την πλατεία Ανεξαρτησίας, στην οδό Εθνομαρτύρων. Είναι πάνω από τριάντα χρόνια που έχουν να κατασκευαστούν και είναι σε άσχημη κατάσταση».

OPEN MALL: «Το Open Mall είναι μια σημαντική παρέμβαση στα Κλωνατζίδικα. Είναι μια εμβληματική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης μας, αφού Θα αναμορφώσουμε μια περιοχή εμπορική και με πολλά μικρά καταστήματα εστίασης. Το χρονοδιάγραμμα είναι περίπου ένας χρόνος. Να κάνουμε λίγη υπομονή, οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το έργο δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Έχουμε υποβάλλει την πρόταση και είμαστε στη φάση της αξιολόγησης στο ΕΣΠΑ. Εκεί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από άλλες πόλεις και ελπίζουμε σε μια θετική τελική αξιολόγηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα ενοποιηθεί όλο το κέντρο της πόλης».

ΑΔΕΣΠΟΤΑ: «Σοβαρό πρόβλημα σε όλη τη χώρα υπάρχει με τα αδέσποτα. Έχει να κάνει και με το νόμο που υπάρχει. Ένα αδέσποτο ζώο που ζει σε μια πλατεία, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να το περισυλλέξει, να του τοποθετήσει τσιπ, να το εμβολιάσει, να το στειρώσει και μετά να το επιστρέψει στο χώρο αυτό. Αυτό θέλουμε και πρέπει να αλλάξει. Είναι ένα αίτημα που υπάρχει από όλους τους Δήμους της χώρας και γίνεται μια προσπάθεια τροποποίησής του. Θα ήταν καλύτερα ακόμα και για τα αδέσποτα ζώα, να τα περισυλλέγει ο Δήμος και να τα φροντίζει σε καταφύγια. Έχουμε σαφώς περιορίσει, αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ήδη υποβάλλαμε πρόταση, χρηματοδοτηθήκαμε και έχουμε βγάλει δημοπρασία για να φτιάξουμε το Καταφύγιο των αδέσποτων ζώων στη Νεστάνη και σε έξι μήνες θα έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο ενδιαίτημα».

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ: «Μέσα στην Άνοιξη θα έχουν αντικατασταθεί πάνω από 3.000 πινακίδες στην Τρίπολη και στα χωριά μας. Μετά όμως απαιτείται και η φροντίδα από τους πολίτες. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τα γκράφιτι σε διάφορα κτίρια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να καθαρίζουμε κτίρια στην πόλη μας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο να παραχωρήσουμε χώρο για να μπορούν εκεί οι νεαροί συμπολίτες μας να κάνουν γκράφιτι. Αλλά, το να βανδαλίζουμε δημόσια κτίρια δεν είναι σωστό».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: «Η καθαριότητα στην πόλη και στα χωριά μας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω τους αντιστοίχους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας που κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια.

Ο Δήμος Τρίπολης από το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην ιστορία του, έκλεισε τις χωματερές και κάνει νόμιμη προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων στο Μεγαβούνι. Και μετά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο της Περιφέρειας, σε λίγους μήνες, θα μεταφέρονται τα απορρίμματά μας στις μονάδες της εταιρείας που ανέλαβε το έργο ΣΔΙΤ. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια λύνεται οριστικά και με σύγχρονο τρόπο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε υπερήφανοι που κλείσαμε τις χωματερές, χωρίς να μείνουν τα σκουπίδια ούτε μια μέρα στους δρόμους. Έχουμε βέβαια μια εκκρεμότητα σοβαρή, να μπορέσουμε να καθαρίσουμε και να αναπλάσουμε τις χωματερές στο Πλάτωμα, στην Αγία Τριάδα και στον Άγιο Βλάση.»

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: «Θέλουμε και επιζητούμε τη συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις. Και σήμερα υπήρξε μια δράση «Σώσε τη γειτονιά σου», στην οποία μετείχα κι εγώ στην προσπάθεια αυτή στο άλσος του Τεγεατικού Συνδέσμου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εθελοντικές οργανώσεις. Ο Δήμος θα είναι δίπλα τους».

ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: «Ήδη για την ελεγχόμενη στάθμευση ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης της μελέτης από την Πάτρα και προχωράμε την ελεγχόμενη στάθμευση. Σε πρώτη φάση η διαδικαςία θα ξεκινήσει με κάρτες, αλλά έχουμε υποβάλλει πρόταση και για ψηφιακή διαχείριση. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση της στάθμευσης και επιπλέον θα φέρει κάποια έσοδα στο Δήμο για να μπορέσουμε να νοικιάσουμε κάποια κενά οικόπεδα με σκοπό να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης.

Παράλληλα, το μήνα Φεβρουάριο θα βγάλουμε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος την πλατεία της κάτω αγοράς ώστε να κατασκευαστεί ένα υπόγειο πάρκινγκ από ιδιωτική εταιρεία, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Υπόγειο πάρκινγκ ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα να κατασκευάσει.

Τέλος, περιμένουμε νέα υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ: «Υπάρχουν εκκρεμότητες δικαστικές και αν δεν λήξουν δεν μπορεί ο Δήμος να φτιάξει την πλατεία. Εμείς διεκδικούμε δικαστικά το χώρο».

ΠΑΡΚΑ: «Την επόμενη εβδομάδα υποβάλλεται μια μεγάλη πρόταση στο πρόγραμμα Τρίτσης και μέσα σε αυτή την πρόταση προβλέπεται αναβάθμιση όλων των κεντρικών πάρκων και των περιαστικών αλσών. Στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει τεράστια αλλαγή στα πάρκα μας, εφόσον εγκριθεί η πρόταση».

ΔΕΥΑΤ: «Το θέμα του ατομικού ρολογιού δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε κάθε διαμέρισμα. Είναι αρκετά σύνθετο. Η απαίτηση είναι στις καινούργιες πολυκατοικίες να μπαίνει αυτός ο σχεδιασμός. Όμως σε μια παλιά πολυκατοικία, απαιτούνται αρκετά χρήματα και από τους ίδιους τους ενοίκους, για να μπουν ατομικά ρολόγια. Μέσα σε μια πολυκατοικία δεν μπορεί να αλλάξει τα ρολόγια η ΔΕΥΑΤ.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΤ τρέχει αρκετά έργα στη Βλαχέρνα, σε λίγο θα ξεκινήσει το έργο στις Κολλίνες. Θα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα Τρίτσης πρόταση για ψηφιακά υδρόμετρα. Ένα τεράστιο έργο για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τρίπολης και ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης ανακοινώθηκε προ ημερών και συγκεκριμένα η υποβολή της πρότασής του, ενώ έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο για το Βιολογικό του Λεβιδίου».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: «Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους ανθρώπους που λήγει το πρόγραμμα και δεν έχουν βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν εκτός Ελλάδος. Ζητήσαμε να επισπευστούν αυτές οι διαδικασίες ή να παραταθεί το πρόγραμμα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια που έχουν νοικιάσει στην Τρίπολη».

2021: «Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις του 2021, υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Σε συνεργασία με την Επιτροπή 2021, θα εντάξουμε τρεις προτάσεις στο πρόγραμμα Τρίτσης, όπως το Ψηφιακό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη».