«Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι για να λάβουν ενίσχυση» τόνισε η υφυπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή. Αναφέρθηκε σε Σχέδια Βελτίωσης, μικτές εκμεταλλεύσεις για ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές και γενετική βελτίωση στην πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΛΛΑΔΑ. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επεξεργάζεται τα στοιχεία, που έχουν προσκομίσει οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού», διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή την διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κατά τη συνάντησή τους που αφορούσε τόσο σε αναπτυξιακά ζητήματα όσο και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Η Υφυπουργός επανέλαβε την αρχή του ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό πως «ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας, που αποδεδειγμένα επλήγη από τις συνέπειες του κορωνοϊού, θα μείνει αστήρικτος», με βάσει τα δημοσιονομικά διαθέσιμα και παρέπεμψε στη σχετική παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου 2020 όταν ζήτησε «να συνεχιστούν και το 2021, τα μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κορωνοϊού με ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης και οικονομικής βοήθειας μεταξύ άλλων στον τομέα του χοίρειου κρέατος και των πουλερικών».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ανεγνώρισαν τη στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την αρχή της πανδημίας αναφερόμενοι συγκεκριμένα στα 31 εκατομμύρια, που έλαβαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοιού και, ταυτόχρονα, έκριναν επιβεβλημένη την ενίσχυση και των τομέων της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας.

Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά - δομικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ, ζήτησαν από την Υφυπουργό να επισπευστεί η εισαγωγή στην Βουλή, του Σχεδίου Νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Αραμπατζή από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του συνόλου της κτηνοτροφίας, καθώς, όπως σημείωσαν, μ’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία «επιλύονται χρόνια και καίρια ζητήματα του χωροταξικού της κτηνοτροφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόχειρα καταλύματα».

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει καρπούς κι αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς οι τιμές των ζωοτροφών κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοποιήσεις η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επαναβεβαίωσε ότι «καθώς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, οι αυστηροί έλεγχοι σε συνδυασμό με το δρακόντειες κυρώσεις θα αποτελούν τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα».

Για τη στήριξη του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης παραπέμποντας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναστολή για 2η χρονιά του τέλους επιτηδεύματος καθώς και την ένταξη των αγροτών στους δικαιούχους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιπρόσθετα, ανέδειξε τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προωθεί για ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης για στήριξη της δημιουργίας εκμεταλλεύσεων μικτής κατεύθυνσης για ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές, επιχορήγηση Σχεδίων Βελτίωσης κτηνοτρόφων και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων για τη διατήρηση και βελτίωση των ελληνικών φυλών, θέμα που επίσης έθεσαν με έμφαση οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ.

«Η κτηνοτροφία αποτελεί πολλαπλασιαστή εισοδήματος και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς, σύμφωνα με τη SWOT Analysis που εκπονήθηκε πρόσφατα, το 13% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που αντιστοιχούν στην κτηνοτροφία, παράγει το 31,5% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. Είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση στη νέα εποχή που διανοίγεται για την χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των δασικών χαρτών με την Υφυπουργό να αναδεικνύει την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την νομοθέτηση του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, που απελευθέρωσε τις αμφισβητούμενες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δασικές εκτάσεις και την επαναφορά τους στο προηγούμενο καθεστώς επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη καταβολή των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που φάνηκε στην πληρωμή του 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, οι Αντιπρόεδροι ΣΕΚ, κ. Χρήστος Τσόμπανος και κ. Γιώργος Διδάγγελος και το Μέλος του Δ.Σ., κ. Δημήτρης Μόσχος.