Πλήρης εγκατάλειψη του θολωτού τάφου στο Βαφειό Σπάρτης

Με ερώτησή του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται ένα πρόβλημα που λιμνάζει δεκαετίες, ο Θολωτός Τάφος του Βαφειού, στη Σπάρτη

ΣΠΑΡΤΗ. Με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θέτει θέμα για την εγκατάλειψη που παρατηρείται σε ένα μνημείο της περιοχής, στον Θολωτό Τάφο του Βαφειού, πλησίον της Σπάρτης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης «στο Βαφειό, μια περιοχή που απέχει 6 km από το κέντρο της Σπάρτης, ανακαλύφθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Βαφειού», μέσα σε μεγάλο θολωτό, Μυκηναϊκού τύπου τάφο (1500-1450 πΧ), ο οποίος ανεσκάφη, το 1889. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν σπουδαία ταφικά ευρήματα, όπως όπλα, σφραγιδόλιθοι δαχτυλίδια, περόνες, αγγεία αλλά και δύο περίφημα χρυσά κύπελλα, με σκηνές κυνηγιού ταύρων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Μυκηναϊκό τάφο, που έχει αποκαλυφθεί, μέχρι σήμερα, στην Λακωνία, ο οποίος, όμως, παρουσιάζει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Τα υποστυλώματα και η πόρτα εισόδου στον εν λόγω μνημειακό χώρο είναι σκουριασμένα, ενώ τα αγριόχορτα εντός του έχουν γιγαντωθεί. Είναι κρίμα, χώροι τόσο σοβαρής αρχαιολογικής σημασίας να εγκαταλείπονται στην μοίρα τους, όπως μας διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι της Σπάρτης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, ώστε ο ανωτέρω μνημειακός χώρος, που περικλείει τον θολωτό τάφο, του Βαφειού, στην Σπάρτη, να ευπρεπιστεί και να καταστεί επισκέψιμος;»