Χρήσιμες συμβουλές για γονείς από το Moose Language Schools

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καλύτερη συγκέντρωση των παιδιών μας με σκοπό να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σχολικές τους υποχρεώσεις; να αποδεχθούμε πρώτα εμείς οι ίδιοι ότι η τηλεκπαίδευση είναι εκπαίδευση και το μάθημα είναι μάθημα, τονίζει ο διευθυντής του Moose Language Schools Γιώργος Μουστόγιαννης.

ΣΠΑΡΤΗ. Η πανδημία του κορωνοϊού ορίζει μία νέα πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα ζωής του ανθρώπου. Όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τις συνήθειές μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που επιτάσσει/επιβάλλει αυτή η νέα πραγματικότητα. Μία εξ αυτών είναι και η τηλεκπαίδευση όπου γονείς και παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο διδασκαλίας, επικοινωνίας, μάθησης και αλληλεπίδρασης. Μία προσωρινή συνθήκη, πρωτόγνωρη που ενδεχομένως να δημιουργεί αρκετό άγχος και ένταση κυρίως στους μικρούς μας μαθητές. Οι γονείς μπορούν πραγματικά να σταθούν αρωγοί σε αυτό το νέο εγχείρημα.

Πως μπορούμε λοιπόν να απαντήσουμε σε μία τέτοια πρόκληση; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καλύτερη συγκέντρωση των παιδιών μας με σκοπό να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σχολικές τους υποχρεώσεις;

Στάση των γονέων

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει οι γονείς να χτίσουν μια περισσότερο θετική και αισιόδοξη στάση σχετικά με την τηλεκπαίδευση. Βοηθητική είναι η στάση των γονέων όταν επιδιώκουν να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και όταν προσπαθούν να βρουν λύσεις με τα μέσα που διαθέτουν και όχι να βυθίζονται στο πρόβλημα. Αυτή η στάση μεταφέρεται άμεσα και στα παιδιά, δίνοντας τους ένα θετικό μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Διαμορφώστε έναν χώρο, φιλικό στο διάβασμα

Για κανένα παιδί δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί ότι βρίσκεται στην σχολική του τάξη, ενώ βρίσκεται στο σπίτι, όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και οι κανόνες του δασκάλου δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το μάθημα παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να γίνει. Οπότε καλό είναι να βοηθήσουμε κι εμείς, ορίζοντας έναν χώρο μέσα στο σπίτι για την τηλεκπαίδευση και διαμορφώνοντάς τον ανάλογα: απομακρύνοντας παιχνίδια, επιπλέον συσκευές, κόμικς ή οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού απ’ το εξ αποστάσεως μάθημα. Εξασφαλίστε, επίσης, ότι και το υπόλοιπο σπίτι θα είναι ήσυχο, ώστε οι φωνές να μην αποδιοργανώνουν το παιδί, ούτε να νιώθει πως οι υπόλοιποι διασκεδάζουν ενώ εκείνο πρέπει να «πάει σχολείο».

Οργανώστε «το θρανίο τους»!

Αφού λοιπόν διαλέξατε τον χώρο σειρά τώρα έχει και η οργάνωση της θέσης μελέτης του παιδιού σας. Για να είναι ένα παιδί συγκεντρωμένο στο μάθημα, καλό είναι η θέση απ’ όπου το παρακολουθεί να ομοιάζει όσο γίνεται εκείνη της τάξης. Να κάθεται δηλαδή στο γραφείο του ή σε κάποιο τραπέζι και όχι ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή τον καναπέ, όπως όταν χαζεύει στο τάμπλετ ή παρακολουθεί τηλεόραση. Έτσι, θα βρεθεί ευκολότερα σε μια σχετική εγρήγορση και σωματικά (δεν θα αποκοιμηθεί) και πνευματικά. Πρόσθετα, η καλή οργάνωση του γραφείου θα βοηθήσει σημαντικά το μικρό παιδί να καταλάβει ότι πρόκειται για μάθημα. Εκτός από τον υπολογιστή που σαφώς είναι απαραίτητος τοποθετήστε μπροστά του με τη σειρά τα βιβλία του, τα τετράδια του και την ύλη γραφής που θα χρησιμοποιήσει. Επίσης, είναι καλό να έχει κοντά του κι ένα σημειωματάριο / ημερολόγιο για να καταγράφει τις εργασίες που θα έχει για την επόμενη μέρα. Οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα δύναται να παρασύρει το παιδί και να το κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του για το μάθημα.

Φορέστε τους τα καθημερινά τους ρούχα!

Ειδικότερα για τα παιδιά των μικρότερων τάξεων η σωστή προετοιμασία καθορίζει και την επιτυχή διεκπεραίωση του μαθήματος, αφού η κατάλληλη ενδυμασία τα βοηθά να καταλάβουν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό που δεν επιτρέπει τα ρούχα του σπιτιού. Έτσι, βγάλτε τους την πυτζάμα και παρακινήστε τα να βάλουν τα καθημερινά τους ρούχα σαν να πηγαίνουν μια τυπική μέρα στο σχολείο!

Νερό, χυμός και σνακ μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος!

Φροντίστε πριν την έναρξη της τηλεκπαίδευσης να έχει πάει το παιδί στην τουαλέτα, να έχει φάει και να έχει πιει νερό ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμο και να μην χρειαστεί να παραπονεθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος για κάποια ανάγκη από τις παραπάνω. Είναι καλό να του εξηγήσετε από νωρίς ότι δεν επιτρέπεται να διακόπτουμε το μάθημα για λόγους που μπορούμε να έχουμε τακτοποιήσει από πριν!

Διάλειμμα μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές!

Παρακινήστε τα παιδιά όσο διαρκεί το διάλειμμα να μείνουν μακριά από τη χρήση του υπολογιστή, του τάμπλετ και του κινητού τηλεφώνου, ώστε να καταφέρουν έστω και λίγο να απομακρυνθούν από την κυριαρχία της οθόνης. Μπορούν να φάνε κάτι, να πάνε στο δωμάτιό τους να ζωγραφίσουν ή να κάνουν ένα γύρο μέσα στο σπίτι για να κινηθούν σωματικά και να ξεπιαστούν.

Διακριτικότητα και ελάχιστη δυνατή φασαρία.

Και μιας και το αναφέραμε, εναρμονισμός σημαίνει ότι σεβόμαστε απόλυτα τη διαδικασία και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που δεν αποσπά την προσοχή του παιδιού απ’ το μάθημα. Τσεκάρουμε, βέβαια, αν το παιδί παρακολουθεί, αλλά το κάνουμε διακριτικά χωρίς να στεκόμαστε πάνω απ’ το κεφάλι του. Ταυτόχρονα, δεν κάνουμε θορυβώδεις δουλειές, όπως για παράδειγμα, να βάζουμε ηλεκτρική σκούπα σ’ όλο το σπίτι.

Εμψυχώστε τους συναισθηματικά!

Εξηγήστε τους όσο συχνά χρειάζεται πως η τηλεκπαίδευση αποτελεί μια προσωρινή και απαραίτητη συνθήκη αυτή την εποχή, η οποία βεβαίως θα ξεπεραστεί στη συνέχεια εάν προσέξουμε όλοι και εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας της πολιτείας. Τονίστε τους ακόμη τα οφέλη που θα αποκομίσουν από αυτή τη νέα μορφή εκπαίδευσης όπως το ότι θα εξοικειωθούν σημαντικά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πως δεν θα χάσουν την επαφή με τη δασκάλα και τους φίλους τους. Είναι καίριας σημασίας τα παιδιά να βλέπουν την τηλεκπαίδευση με θετική ματιά ώστε να μην μοιάζει στα μάτια τους βαρετή. Με σωστή οργάνωση και αισιόδοξη διάθεση θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στη νέα μορφή εκπαίδευσης. Μένουμε θετικοί και υποστηρίζουμε με τη στάση μας την προσπάθεια που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές!