«Η κυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ»

ΣΚΑΛΑ. Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ευρώτα καταγγέλλει την υπογραφή για την ενεργοποίηση της σύμβασης ΣΔΙΤ απορριμμάτων, ανάμεσα στην Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του ΔΣ Ευρώτα που εναντιώνεται στο έργο (άρνηση έγκρισης κυκλοφοριακού κόμβου, καταγγελία στην ΕΕ κ.α) καθώς και τις εκδικάσεις που εκκρεμούν (αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ από τους δήμους των περιοχών, αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα). «Γίνεται φανερό», αναφέρουν στην καταγγελία τους, «ότι σπεύδουν να βάλουν την υπογραφή τους στην σύμβαση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 28 χρόνια την οποία με βάση τους όρους της σύμβασης θα κληθούμε να χρυσοπληρώνουμε εμείς».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΥΡΩΤΑ

«Η περιφερειακή αρχή και η ΤΕΡΝΑ υπέγραψαν σήμερα την ενεργοποίηση της κοστοβόρας και αντιπεριβαλλοντικής σύμβασης ΣΔΙΤ απορριμμάτων αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του ΔΣ Ευρώτα που εναντιώνεται στο έργο (άρνηση έγκρισης κυκλοφοριακού κόμβου, καταγγελία στην ΕΕ κ.α) καθώς και τις εκδικάσεις που εκκρεμούν (αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ από τους δήμους των περιοχών, αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα).

Γίνεται φανερό, ότι «σπεύδουν» να βάλουν την υπογραφή τους στην σύμβαση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 28 χρόνια την οποία με βάση τους όρους της σύμβασης (Παράρτημα 6) θα κληθούμε να χρυσοπληρώνουμε εμείς μέσω των αποζημιώσεων και των εγγυημένων ποσοτήτων σκουπιδιών που οφείλουν να «παραδίδονται» στην πόρτα των εργοστασίων ανεξαρτήτως του πόσα παράγει κάθε περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την σύμβαση αυτή τα τέλη που πληρώσουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να πενταπλασιαστούν.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με όλα αυτά, η «αγαστή» συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ έχει φανεί εξάλλου από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τον ορισμό δικηγόρου για την υπεράσπιση του θεάρεστου έργου κατά την εκδίκαση στο ΣΤΕ αλλά και με την «ανταγωγή» του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στην αίτηση αναστολής εργασιών του Δήμου Ευρώτα.

Εδώ και μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές εναλλάξ προώθησαν το έργο αυτό, δίνοντας την σκυτάλη ο ένας στον άλλο. Η «σκυταλοδρομία» ξεκίνησε το 2014 με την περιφερειακή αρχή Τατούλη (με τις ευλογίες της τότε διακομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η οποία αποδέχτηκε ακόμα πλαστά συμβόλαια και «πειραγμένες» μελέτες για να βρεθούν οι αναγκαίες εκτάσεις και να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων, στην συνέχεια όταν τα συμβόλαια κατέπεσαν στις δικαστικές αίθουσες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της (10/2018) κήρυξε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των αναγκαίων εκτάσεων ενώ η κυβέρνηση (ΝΔ) Μητσοτάκη όταν μετά από την κινητοποίηση μας (9/2019) το περιφερειακό συμβούλιο καταψήφισε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις «εφεύρε» ειδική φωτογραφική τροπολογία που η αρμοδιότητα πέρασε στις απόλυτα ελεγχόμενες οικονομικές επιτροπές. Τέλος, ένα ακόμα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου μέσω του Ταμείο Δημοσίων επενδύσεων όταν η ΕΕ (8/2020) απέρριψε το φάκελο χρηματοδότησης του έργου χαρακτηρίζοντας το υπερκοστολογημένο, υπερδιαστασολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κυβερνήσεις και περιφέρεια δε δίνουν «δεκάρα τσακιστή» για τις ζωές μας, για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και για το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων.Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς, τους διαμηνύουμε ότι:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΤΣΑ ΤΟΥΣ!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!»