Με την επίκληση ενός αναγκαίου απολογισμού στον πατραϊκό λαό για να δει που πάνε τα χρήματα του Καρναβαλιού, η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» εκθέτει δημόσια στοιχεία και ερωτήματα που καλείται να εξηγήσει - απαντήσει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και η Δημοτική αρχή Πατρεών.

ΠΑΤΡΑ. Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα καρναβάλι που δεν γίνεται» κάνει λόγο η Δημοτική παράταξη Πατρέων. Η «Ώρα Πατρών» καλεί την Δημοτική Αρχή, τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας να δώσουν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα διατυπώνονται ερωτήσεις που «θα μπορούσαν να αποτελέσουν ερωτήσεις στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» όπως σημειώνει η «Ώρα Πατρών»:

«1. Ποια παράταξη του δημοτικού συμβουλίου καταψήφιζε όλες τις προτάσεις, όταν ήταν αντιπολίτευση και στηλίτευε τις απευθείας αναθέσεις και τώρα αναδεικνύεται, ως δημοτική αρχή σε πρωταθλήτρια με οβιδιακές μεταμορφώσεις;

2. Πώς είναι δυνατόν να μοιράζονται με απευθείας αναθέσεις πλέον 100.000 ευρώ σε ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει;

3. Ποια παράταξη πιστεύει, ότι θα κάνει καρναβάλι χωρίς τους καρναβαλιστές;

4. Σε ποιον οργανισμό η Πρόεδρος είναι υπεράνω όλων και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Επειδή όμως το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού δεν θα γίνει, ας απαντήσει για όλα αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση. Ας δούμε όμως που πάνε τα χρήματα των πατρινών. Επανεκτέλεση 12 καρναβαλικών τραγουδιών από μουσικά συγκροτήματα με κόστος 31.000 ευρώ και απευθείας ανάθεση σε εταιρεία της Μακεδονίας. Τι λένε άραγε οι δημιουργοί; Ρωτήθηκαν; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της ανάθεσης; Πρόσληψη υπαλλήλου με απευθείας ανάθεση 10.000 ευρώ για υλοποίηση των δράσεων με αιτιολογία την τήρηση της έκτακτης νομοθεσίας λόγω COVID-19.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Στη συνεδρίαση δεν απαντήθηκε γιατί ο προγραμματισμός δεν έγινε από το φθινόπωρο με διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις. Ούτε φυσικά απαντήθηκε, γιατί καθυστερήσαμε να στείλουμε αίτημα στην ΕΡΤ να καλύψει δωρεάν τηλεοπτικά το καρναβάλι. Το αίτημα εστάλη μόλις το Νοέμβριο που ως γνωστόν κλείνει ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ. Πέραν των οικονομικών είχε και ενδιαφέρον η συζήτηση όταν στράφηκε στη δημιουργία του μητρώου πληρωμάτων με ερωτηματικά πόσα χρόνια μπορεί να είναι κάποιος αρχηγός σε πλήρωμα; Η εκπρόσωπός μας Μαρία Κουρμπανά πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής με συμμετοχή των πληρωμάτων για τη διαμόρφωση των όρων της δημιουργίας του μητρώου και η Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση.

Η ενημέρωση της Προέδρου κ. Κουρή, ότι από την πολιτική προστασία απαγορεύεται να κυκλοφορήσουμε με καρναβαλική στολή μόνο στα εύθυμα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, όταν το καρναβάλι είχε το δικό του τρόπο να διεισδύει και υπερισχύει ακόμα σε πολέμους και δικτατορίες.

Καλούμε την Πρόεδρο για άλλη μία φορά να απαντήσει σε ποιες θέσεις απασχολούνται οι 14 υπάλληλοι της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, δηλαδή το πλήρες οργανόγραμμα. Σε ένα καρναβάλι που δεν θα το δούμε να διαδραματίζεται ζωντανά, ούτε θα ζήσουμε τον παλμό του, την κάθε δράση και στιγμή του, έχουν δαπανηθεί 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα θεσμό που εξαϋλώνεται μέσω του διαδικτύου. Η πρότασή μας τα χρήματα να δοθούν σε υποδομές στο καρναβαλικό εργαστήρι και να βρεθεί επιτέλους χώρος στέγασης των ιστορικών πληρωμάτων ήταν η μόνη πρόταση στήριξης του θεσμού και όχι τα χρήματα που δίνονται με φωτογραφικές απευθείας αναθέσεις. Σε μία περίοδο που οι πατρινοί δοκιμάζονται από τον COVID-19 ταιριάζει η παροιμία στην Δημοτική Αρχή "εδώ ψωμί δεν έχουμε ραπανάκια για την όρεξη".»