ΚΥΝΟΥΡΙΑ. Μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας που εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει την πρακτική των διαγωνισμών, μέσω των οποίων παρακάμπτονται μεσίτες και έμποροι και πωλείται η παραγωγή σε πολύ υψηλότερες τιμές, ολοένα και περισσότερα σχήματα αγροτών σκέπτονται να κάνουν το ίδιο. Ένα από αυτά, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος είναι ο ανασυσταθείς πρόσφατα Συνεταιρισμός Χρυσοβεργίου Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία, που σύμφωνα με τον επικεφαλής του Θωμά Πουρνάρα, προτίθεται στο μέλλον να κάνει διαγωνισμούς πώλησης.

Σε Παπαευθυμίου και Sativa 60 τόνοι Καλαμών της ομάδας παραγωγών Κυνουρίας

Στο νομό Αρκαδίας εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ως ξέχωρο νομικό πρόσωπο (ως ΙΚΕ) η ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας Αρκαδίας. Διαχειριστής της ομάδας είναι ο παραγωγός βρώσιμης ελιάς, κ. Χρήστος Βλάχος και όπως μας λέει η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με την ομάδα να αποκτά οντότητα εντός ενός εξαμήνου. Η ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας αποτελείται από 12 αγρότες – παραγωγούς ελιάς Καλαμών, αλλά και Γαϊδουρολιάς. Συνολικά στην περιοχή παράγονται περί τους 1.000 τόνους Καλαμών, όμως η εν λόγω ομάδα διαχειρίζεται μόνη της 300 περίπου τόνους. Στόχος της ομάδας, που κατασκευάζει αποθηκευτικές υποδομές τώρα μέσω σχετικού προγράμματος, είναι μετέπειτα να μπει στην μεταποίηση, ώστε να καρπωθούν απευθείας οι αγρότες την υπεραξία του προϊόντος τους.

Για την εξέλιξη της αγοράς Καλαμών φέτος μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Τάκης Κουτούζος, εκ των 12 παραγωγών - μελών της ομάδας. Όπως μας έκανε γνωστό, η ομάδα προχώρησε τώρα σε πώληση 60 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής εσοδείας, στις εταιρείες Παπαευθυμίου από το Αγρίνιο και Sativa από τη Λακωνία, καθώς υπάρχουν ανάγκες ρευστότητας λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούνται. Οι τιμές στο 200άρι έφτασαν τα 95 λεπτά το κιλό, σχετικά καλά (1,20 ευρώ) για την εποχή πληρώθηκαν τα 141-160 κομμάτια, τα 180 κομμάτια έπιασαν το 1 ευρώ, ενώ οι πιο χοντρές έπιασαν και τα 1,30 ευρώ το κιλό.

Προχωρούν τα επενδυτικά

Σύμφωνα με τον κ. Κουτούζο, οι τιμές αυτές μπορεί να είναι πιο κάτω από τις τιμές προηγούμενων ετών, όμως για την εποχή είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Σημειωτέον ότι η ομάδα φέτος είχε μια παραγωγή της τάξης των 110-120 τόνων σε Καλαμών, δηλαδή αρκετά χαμηλά, ενώ πολλές εξ αυτών ψιλές ελιές πήγαν για ελαιοποίηση. Σε μια καλή χρονιά η παραγωγή σε Καλαμών, θα ξεπεράσει τους 200 με 250 τόνους, εκτιμά ο κ. Κουτούζος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ομάδα υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο και εξοπλίζεται με δεξαμενές, χρωματοδιαλογείς κ.λπ. ώστε να έχει αυτονομία στην αποθεματοποίηση και να προχωρήσει πιο μετά και στην μεταποίηση αλλά και σε διαγωνισμούς πώλησης για καλύτερες τιμές.