ΠΑΤΡΑ. Νέα βάρη στις πλάτες των γυναικών λόγω πανδημίας διαπιστώνει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης που δίνει το μήνυμά τους για την Ημέρα της Γυναίκας.

«Η Δημοτική Αρχή δεν αντιμετωπίζει την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας επετειακά, ως τη μοναδική ημέρα του χρόνου που αναλογιζόμαστε τις θυσίες των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Είναι ημέρα συλλογικών αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην κοινωνία.

Ειδικά φέτος, η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της Κυβέρνησης πρόσθεσε νέα βάρη στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, στις μητέρες, σε όσες φροντίζουν καθημερινά άτομα με ειδικές ανάγκες, ανήμπορους και ηλικιωμένους. Όλες αυτές ένιωσαν στο «πετσί τους» την έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, τις επιπτώσεις την τηλεργασίας στον προσωπικό και οικογενειακό ελεύθερο χρόνο. Τις ελλείψεις στην Παιδεία και την ατέλειωτη ταλαιπωρία της τηλεκπαίδευσης, την αγωνία για τα παιδιά που έχουν καθηλωθεί μπροστά από μία οθόνη. Τις τραγικές ελλείψεις στο Σύστημα Υγείας, που εκτός από το άγχος του νέου ιού, φορτώνει τις γυναίκες με ακόμα παραπάνω ευθύνες για την κατ’ οίκον φροντίδα και οποιουδήποτε άλλου νοσήματος!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και γι’ αυτό, ως Δημοτική Αρχή, από την ημέρα που αναλάβαμε, μέχρι και σήμερα και κυρίως στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, έχουμε στο επίκεντρο τη λαϊκή οικογένεια, τα νέα ζευγάρια και ιδιαίτερα τη νέα γυναίκα, προσπαθώντας να πάρουμε μία σειρά μέτρα ανακούφισης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών -με παράλληλη κατάργηση των τροφείων-, οι ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ και τα Ροΐτικα. Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου μας, που με μεγάλο κόπο καταφέραμε να λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες και συνεχίζει να στηρίζει εκατοντάδες παιδιά οικογενειών της πόλης μας. Στηρίξαμε τις εργαζόμενες του Δήμου μας, παίρνοντας μέτρα για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, πήραμε μία σειρά οικονομικών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας.

Πιστεύουμε ότι συνολικά η συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση, στα δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους γυναικείους συλλόγους, μπορεί να είναι ουσιαστική, όταν συμβαδίζει με τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, για την απελευθέρωση από όλους τους καταναγκασμούς που γεννά το σημερινό σύστημα.

Αυτό το μήνυμα είναι για το φετινό εορτασμό της 8ης Μάρτη, επίκαιρο όσο ποτέ».