ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Τον Μάιο τοποθετεί πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος τη δημοπράτηση της πρώτης ομάδας πολεοδομικών σχεδίων. Ομως η πρώτη ομάδα είναι πολύ πιθανόν να μην είναι η προαναγγελθείσα (νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου), αλλά μια σαφώς μικρότερη με «εύκολες» περιπτώσεις, η οποία να λειτουργήσει πιλοτικά. Αυτό πάντως που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εφόσον το σύνολο του έργου χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν και θα έχουν επίπτωση στην ποιότητα του πολεοδομικού έργου.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κινητικότητα γύρω από ζητήματα που άπτονται του πολεοδομικού σχεδιασμού. Κατ’ αρχάς, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο θα επεκτείνει με νομοθετική ρύθμιση την προθεσμία ολοκλήρωσης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο έως το τέλος του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, η υπόθεση αφορά περί τα 123 πολεοδομικά σχέδια σε δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα πλην Κρήτης. Επίσης, ξεκίνησε τη διαδικασία ώστε να αναθέσει απευθείας (με χρηματοδότηση 186.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο) το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Ελαφονήσου Λακωνίας. Το υπουργείο κάλεσε σε διαπραγμάτευση τρία μελετητικά γραφεία, εκ των οποίων θα επιλέξει το ένα. Πρόκειται για το πρώτο ΕΠΣ που δεν θα αφορά μια εστιασμένη χωρική παρέμβαση (λ.χ. μια επένδυση ή μια ανάπλαση) αλλά το σύνολο ενός δήμου, υποκαθιστώντας δηλαδή την τυπική διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (όπως ονομάστηκε η μετεξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων). Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο ελάχιστος χρόνος που δίδεται: όλο το σχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο σε εννέα μήνες, ενώ έως τις 30 Απριλίου (σε ενάμιση μήνα) ο μελετητής πρέπει να έχει καταλήξει σε όλα τα βασικά, προκειμένου να «συμπέσει» χρονικά με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονείται σήμερα για το νησί (έχει ενταχθεί ολόκληρο στις περιοχές Natura).

«Ο λόγος που επελέγη πρώτη η Ελαφόνησος είναι γιατί το καλοκαίρι του 2019 το 25% του νησιού είχε πληγεί από πυρκαγιά», εξηγεί ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. «Είναι ένα μικρό μέρος και επείγει να τεθούν κανόνες γρήγορα, κάτι που υποστηρίζει και ο δήμος. Θα ακολουθήσουν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για Μύκονο, Σαντορίνη και Μινώα Πεδιάδας, τα οποία θα ανατεθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας».

Οσον αφορά την ανάθεση των πολεοδομικών σχεδίων για όλη τη χώρα, ο κ. Ταγαράς υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο. «Υπάρχει η σκέψη να ξεκινήσουμε πιλοτικά με μια μικρή ομάδα –περίπου δέκα– εύκολων περιπτώσεων, ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη η διαδικασία. Θα είμαστε όμως έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε στη συνέχεια το σύνολο των σχεδίων, ξεκινώντας από τα νησιά και τις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται. Το Ταμείο Ανάκαμψης ορίζει ότι θα πρέπει μέσα στο έτος να υπογράψουμε το 70% των συμβάσεων και έως το 2024 να έχει ολοκληρωθεί το 100%». Οσον αφορά τους ασφυκτικούς (για τη μελέτη σε βάθος μιας περιοχής και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία) χρόνους, «η προσπάθεια θα εστιαστεί στον περιορισμό των “νεκρών χρόνων” ανάμεσα στις διάφορες φάσεις των μελετών».