ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» και στις περιοχές της Ελλάδας με νεοεμφανιζόμενες εστίες, ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Ινστιτούτου το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 30 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 88.000,00€.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

«Σκοπός του προγράμματος είναι η παρακολούθηση των περιοχών εξαπόλυσης του παρασιτοειδούς με συστηματικές δειγματοληψίες ώστε να διαπιστωθεί η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς και η πορεία των πληθυσμών β) οι επανεξαπολύσεις παρασιτοειδών σε περιοχές που θα διαπιστωθεί ανεπιτυχής εγκατάσταση και γ) η εξαπόλυση του παρασιτοειδόυς εντόμου T.SINENSIS σε νέες περιοχές εμφάνισης της σφήκας της καστανιάς που δεν έχουν καλυφτεί από τις προηγούμενες εξαπολύσεις. Στα τρία έτη εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις σε 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας (Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Θες/κη, Πιερρία, Ημαθία, Λάρισα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Αττική, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ηλεία, Τρίκαλα, Αρτα, Ιωάννινα).

Μετά την άνοιξη του 2020 διαπιστώθηκε παρουσία του εντόμου στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Κιλκίς, Φλωρινας, Πέλλας καθώς και Π.Ε. Λαρισσας (Ελασσόνα), Τρικάλων(Καλαμπάκα) Αρκαδίας (ν.Κυνουρία), Κοζάνης (Βοιο) και Λακωνίας (Σελλασία). Για την υλοποίηση του έργου Θα πραγματοποιηθούν:

Αμοιβές νέου προσωπικού που θα προσληφθεί από το ΜΦΙ προκειμένου να αναλάβει την εκτέλεση μέρους των εργασιών εκτίμησης του παρασιτισμού υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των επιστημόνων του Ινστιτούτου.

Το κόστος για την προμήθεια του παρασιτοειδούς εντόμου Torymussinensis εκτιμάται σε 200 € ανά συσκευασία.

Αναλώσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος (δειγματοληψίες, έξοδα συσκευασίας δειγμάτων, επεξεργασία δειγμάτων, είδη γραφείου κλπ.)

Μετακινήσεις, για όλο το προσωπικό (νέο και μόνιμο) του Μπενακείου, των υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας Φυτών και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στις δράσεις του έργου.

Περιλαμβάνονται επισκέψεις για την διερεύνηση των περιοχών, για τις εξαπολύσεις των εντόμων, για τις δειγματοληψίες της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς».