Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς

Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021, αντί την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 (λόγω των κατανυκτικών εσπερινών που ξεκινάνε από την Κυριακή 14 Μαρτίου ώρα 5:30 και κάθε Κυριακή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα) στον πολιούχο μας Άγιο Νίκωνα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με ομιλητή τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.

Το παρόν έδωσαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές του πρώτου κύκλου, 15 στον αριθμό, όπου ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για την ευκαιρία που τους έδωσε να μιλήσουν στο ποίμνιό του αλλά και τους ακροατές για την προσοχή τους.

Πρώτη ερώτηση που απάντησε ο Μητροπολίτης Σπάρτης ήταν μία ερώτηση ενός 12χρονου μαθητή που αγαπάει πολύ τον Μητροπολίτη μας και τον έχει σαν πρότυπο.

Η ερώτηση του ήταν σχετικά με το Άγιο Φως. Η ερώτηση λίγο πολύ ρωτούσε αν το Άγιο Φως το στέλνει ο Θεός ή ανάβει από τον άνθρωπο και καθαγιάζεται ύστερα σχετικά με ευχές όπως ο Αγιασμός. Η απάντηση του Μητροπολίτη μας ήταν αποστομωτική για τους αρνητές του Αγίου Φωτός. Μία φορά δεν επετράπη στον Έλληνα Πατριάρχη να μπει μέσα και μπήκε ο Αρμένιος και ποτέ δεν άναψε σε αυτόν -τον Αρμένιο δηλαδή. Αντίθετα σε μία κολόνα που προσευχήθηκε ο Έλληνας Πατριάρχης ξεπήδησε το Άγιο φως και υπάρχει ρωγμή μέχρι και τις μέρες μας και την βλέπουν οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Άρα δεν χωρά αμφιβολία για το πώς έρχεται το Άγιο Φως.

Δεύτερη ερώτηση που απάντησε ο Μητροπολίτης μας ήταν σχετικά με τη νηστεία.

Τόνισε ότι αυτή δεν ανήκει στις δέκα εντολές του Μωυσή, αλλά είναι η πρώτη εντολή που έδωσε ο Χριστός στον άνθρωπο και συγκεκριμένα στον Αδάμ και την Εύα, να μην γευτούν τον καρπό από ένα συγκεκριμένο δέντρο. Δυστυχώς δεν υπάκουσαν και εξήλθαν του Παραδείσου.

Τόνισε ότι η νηστεία στην τροφή διδάχτηκε από τον ίδιο τον Ιησού που νήστευσε 40 ημέρες στην έρημο χωρίς να έχει σαν Θεός ανάγκη τη νηστεία, για να παραδειγματίσει εμάς.

Βέβαια τόνισε ότι η νηστεία στην τροφή από μόνη της μπορεί να μη λέει και τίποτε αν δεν συνδυάζεται με τη νηστεία στη γλώσσα, στη σκέψη και στα έργα, δηλαδή στις κακές λέξεις ,τις κακές σκέψεις και τις κακές πράξεις. Τη νηστεία αυτή μπορούμε και πρέπει να την κάνουμε όλοι μας είτε είμαστε άρρωστοι και κάνει να τρώμε από όλα , είτε είμαστε υγιείς και μπορούμε να τρεφόμαστε με ολιγάρκεια νηστεύοντας την τροφή. Επίσης τόνισε ότι η νηστεία δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε αλλά και με το πόσο τρώμε.

Συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης μας ότι η νηστεία πρέπει να γίνεται για την καλλιέργεια της ψυχής μας και όχι για να ομορφύνει το σώμα μας και η σιλουέτα μας και ότι η νηστεία πρέπει να συνδυάζεται με την ελεημοσύνη.

Όταν ρώτησε κάποιος για το διαδίκτυο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής πώς μπορεί να συνδυάσουμε τη νηστεία, τότε ο Μητροπολίτης μας απάντησε ότι κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να νηστέψουμε, δηλαδή να περιορίσουμε και την κακή χρήση του διαδικτύου το οποίο πολλά ωφέλιμα αλλά και πολύ σαβούρα έχει να μας προσφέρει. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Σε ερώτηση σχετικά με το θάνατο απάντησε ο Σεβασμιότατος ότι εφόσον γεννηθήκαμε θα πεθάνουμε, είναι το μόνο βέβαιο. Για αυτό να μην τρέμουμε το θάνατο. Να τον περιμένουμε γλυκά αρκεί να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αιώνια ζωή μας και να φροντίζουμε για την ψυχή που είναι αθάνατη και λιγότερο για το σώμα που είναι φθαρτό. Να μην φοβόμαστε τον θάνατο σαν αυτούς που έχουν άτακτη ζωή ή δεν πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού μας.

Άλλωστε τόνισε ότι η γη είναι η φυλακή μας και ο Παράδεισος είναι το σπίτι μας -το ανάκτορό μας- όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Κανένας δεν πρέπει να λυπάται όταν βγαίνει από τη φυλακή του για να πάει στο σπίτι του.

Επίσης τόνισε ο Μητροπολίτης Σπάρτης ότι εκτός από τον σωματικό θάνατο υπάρχει και ο πνευματικός. Τον σωματικό δεν πρέπει να τον φοβόμαστε αλλά τον πνευματικό να τον τρέμουμε.

Σχετικά με την πίστη και την απιστία τόνισε ο Σεβασμιότατος ότι δεν υπάρχουν άνθρωπο άθεοι αλλά ηθοποιοί της αθεΐας, όπως δεν υπάρχει πτηνό χωρίς φτερά , βόδι χωρίς κέρατα και λιοντάρι χωρίς θυμό.

Ο συντονιστής για άλλη μία φορά ήταν ο πατέρας Ραφαήλ Τσάλτας, ο οποίος επισήμανε ότι μετατράπηκε με αυτές τις συναντήσεις το διαδίκτυο σε Χριστο-δίκτυο.

Για άλλη μία φορά την συνάντηση την παρακολούθησαν πάρα πολλά άτομα κάθε ηλικίας, από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, κάθε μορφωτικού επιπέδου, όπως και άνθρωποι πτυχιούχοι, κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, αρεοπαγίτες μέχρι και εκπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο και συγκεκριμένα ο κύριος Θανάσης Δαβάκης, που συνεχάρη τον Μητροπολίτη μας για αυτή την πρωτοβουλία και τον παρακάλεσε να υπάρξουν και ανάλογες στο μέλλον.

(*) Μαθηματικός