ΜΑΝΗ. Την Πρωτοχρονιά του 2021, κατά την καθιερωμένη Δοξολογία στην Μητρόπολη είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να μην ασπάζεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος (ο οποίος παρά το γήρας του κατήλθε στην είσοδο του ναού για να την υποδεχθεί όπως ορίζει η παράδοση). Λίγο πριν, όσοι γνωρίζουν τη διαδικασία, έμεναν άφωνοι όταν διαπίστωναν να μην ανακρούεται ο Εθνικός μας Ύμνος επί τη αφίξει της κ. Προέδρου, τιμή προς τον θεσμό και όχι στο πρόσωπο. Οι αιτιολογίες που δόθηκαν, ότι δεν έγινε εκ προθέσεως αλλά λόγω απειρίας ή μιας αποτυχημένης προσπάθειας για επίδειξη ταπεινής συμπεριφοράς εκ μέρους της κ. Προέδρου, γρήγορα διασκεδάστηκαν.

Ωστόσο, στις εκδηλώσεις που παραβρέθηκε για να τιμήσει, όπως η ίδια δήλωσε «τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα “Νίκη ή θάνατος”», όπως αναφέρει μερίδα του τύπου δεν προσκύνησε το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε αυτήν την φορά ο Μητροπολίτης της Μάνης κ. Χρυσόστομος.

Γράφουν λοιπόν σε στήλες του ελληνικού τύπου: «Αυτά φρονεί, αυτά πιστεύει, αυτά ακολουθεί, αυτά επιδεικνύει, αυτά αν θέλετε, επιβάλλει. Μάλιστα οι άνθρωποι της που προπορεύονται των επισκέψεων της φροντίζουν να προετοιμάζουν τους τοπικούς παράγοντες γι’ αυτό. Και στην Μάνη ζήτησαν από τον εκεί Μητροπολίτη να μην την υποδεχθεί με το Ευαγγέλιο στην είσοδο του ναού όπως ορίζει η τάξη της Εκκλησίας μας και η ισχύουσα εθιμοτυπία. Και ο Μητροπολίτης είπε πως αφού θα έλθει στη Δοξολογία εγώ πρέπει να ακολουθήσω την τάξη. Την ακολούθησε και η κ. Πρόεδρος δεν ασπάστηκε το Ευαγγέλιο αλλά έκανε μια μικρά υπόκλιση.

Ισως η Πρόεδρος πρέπει να ξανασκεφθεί καλά το χρέος και τον λαό του οποίου ηγείται. Γιατί αν δεν αντιλαμβάνεται η πρώτη Πολίτης της χώρας το χρέος τότε πως θα το αντιληφθεί ο πολίτης. Διότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας, οι υποχρεώσεις προς το Έθνος, την Πατρίδα, τον θεσμό, τον Ελληνικό Λαό, την Πίστη του, τα ήθη του, τα έθιμά του, τον πολιτισμό του, την κουλτούρα του, τη γλώσσα του και προς ο,τιδήποτε προσδιορίζει το Γένος των Ελλήνων πρέπει να αναγνωρίζεται δεόντως από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Διότι έτσι θα κληθούμε να διαπιστώσουμε ή ότι έσφαλε ο Πρωθυπουργός που πρότεινε στην κ. πρόεδρο το αξίωμα ή ότι έσφαλε εκείνη διότι αποδέχθηκε την πρόταση».

Ωστόσο προβληματισμό γεννά ανακοίνωση της Μητρόπολης Μάνης για το θέμα που διαψεύδει τα γραφόμενα:

«Ἐπειδή, εἰς ἔντυπον καί ἠλεκτρονικόν τύπον εἶδον τό φῶς τῆς δημοσιότητος ἔνιαι ἐσφαλμέναι εἰδήσεις, σχετικῶς μέ τήν συμμετοχήν τῆς ἐξοχωτάτου κυρίας Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, κατά τήν ἐπίσημον Δοξολογίαν, εἰς τόν Ι.Ναόν τῶν Ταξιαρχῶν Ἀρεοπόλεως Μάνης, τήν 17ην τρ. μηνός, ἐπ' εὐκαιρίᾳ τῆς ἐνάρξεως τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως (1821), ἀνακοινώνεται καθηκόντως, ὅτι ἐτηρήθη ἀπολύτως ἐκ μέρους τῆς κυρίας Προέδρου, ἅπασα ἡ προβλεπομένη ἐκκλησιαστική τάξις. Ὡς ἐκ τούτου, ὅ,τι ἀντίθετον ἐγράφη, τυγχάνει ἀνακριβές καί ἀνυπόστατον».