ΣΠΑΡΤΗ. Μια δημόσια ομολογία του Δήμαρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα έρχεται να προβληματίσει έντονα τόσο την κοινή γνώμη όσο και την αυτοδιοικητική κοινότητα. Ο δήμαρχος Σπάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να μεταδίδεται live η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, αρνήθηκε τη δημόσια προβολή με τον ισχυρισμό ότι κατά τις συνεδριάσεις - που πρέπει κατά τη γνώμη του να εξελίσσονται σε ένα κλειστό δωμάτιο χωρίς προβολείς και ΜΜΕ - γίνονται συνεννοήσεις που δεν μπορεί να γίνονται υπό το φως τον προβολέων…

Να σημειωθεί ότι πλέον η Οικονομική Επιτροπή κάθε Δήμου είναι ένα συλλογικό όργανο με υπεραυξημένες αρμοδιότητες και τόσο ισχυρό που πολλές φορές οι αποφάσεις του είναι σημαντικότερες, κρισιμότερες και καταλυτικότερες από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο Παρατάξεις Αργειτάκου και Βαλιώτη ζητούν με πρότασή τους την μετάδοση των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε όσα διημείφθησαν στη συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης και να δώσουμε προσοχή στους ισχυρισμούς των αιρετών και κυρίως του Δημάρχου Σπάρτης που έχει σαφή εκπεφρασμένη άποψη ότι η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να συνεδριάζει με «κλειστές πόρτες» και με τα ΜΜΕ μακριά.

Δημήτρης Αποστολάκος / Παράταξη Βαλιώτη

«Έχουμε κάνει πρόταση για την αναμετάδοση των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής που πρέπει να μεταδίδονται στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών. Δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης των δημοτών (προυπολογισμού του Δήμου) με την μετάδοση γιατί (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι) τα θέματα που συζητάμε στην Οικονομική Επιτροπή είναι πιο σοβαρά από αυτά που συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο»

Σπύρος Μοιράγιας / Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

«Οφείλω να πως ότι σε κανένα δήμο δεν μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής».

Γιάννης Ματζουράνης / Παράταξη Βαλιώτη

«Γιατί θα πρέπει επειδή άλλοι δήμοι δεν μεταδίδουν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπή να μην μεταδίδεται και στον Δήμο Σπάρτης. Ο Δήμος Γλυφάδας για παράδειγμα μεταδίδει την Οικονομική Επιτροπή live…»

Θανάσης Μιχελόγγονας / Παράταξη Αργειτάκου

«Η δημοσιότητα επιτυγχάνεται μόνο με τη ζωντανή μετάδοση. Έχουμε καταθέσει πρόταση. Αν κάποιος θέλει να υπερασπίζεται την νομιμότητα την καθαρότητα των πράξεων κλπ η μόνη απάντηση είναι η δημοσιότητα».

Πέτρος Δούκας / Δήμαρχος Σπάρτης

«Αν κάποιος μας πείσει ότι η Οικονομική Επιτροπή δεν λειτουργεί σοβαρά αλλά αν υπάρξουν από πάνω της προβολείς και κάποιο είδος σόου (τότε) η Επιτροπή θα λειτουργεί καλύτερα ευχαρίστως να το δούμε αλλά η εμπειρία μου και η αίσθηση που έχω είναι ότι αλλιώς συμπεριφέρεσαι όταν έχεις πάνω σου τους προβολείς και αλλιώς όταν είσαι σε ένα δωμάτιο με αγαθούς συνεργάτες και βγάζεις απόφαση. Το σόου δεν ωφελεί τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. Καλύτερα να συνεδριάσεις χωρίς να φοβάσαι αν θα σε παρεξηγήσουν οι δημότες που θα σε δουν… Με ένα παραπάνω σόου δεν κερδίζουμε κάτι… Είμαι πολύ αρνητικός στην μετάδοση της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Γίνονται συνεννοήσεις που δεν μπορούν να γίνουν υπό το φως των προβολέων… Δεν είναι όλα για το φώς των ΜΜΕ…»

Σταύρος Αργειτάκος / Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

«Τα προηγούμενα χρόνια η Οικονομική Επιτροπή δεν είχε δημοσιότητα για τα θέματα της περνούσαν μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος πρέπει να πάρει σαφή θέση θέλει ή δεν θέλει την δημοσιότητα. Ποιος είπε ότι όταν τα φώτα της δημοσιότητας όταν πέφτουν πάνω στους δημοτικούς συμβούλους οι συνεδριάσεις δεν είναι σωστές; Πιο πρόβλημα υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο; Στα συλλογικά όργανα είμαστε σοβαροί άνθρωποι κύριε Δούκα…»

Βαγγέλης Βαλιώτης / Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης

«Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου είναι δημόσιες και με όποιον τρόπο (πρέπει) να γίνονται δημόσιες. Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δεν θα βοηθήσει η αναμετάδοση αλλά είπε και μια κουβέντα ότι ίσως να γίνει σόου... Το δημοτικό συμβούλιο μόνον σόου δεν έγινε όχι μόνο σήμερα αλλά και παλιότερα που υπήρχαν ΜΜΕ. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, δημοκρατία έχουμε και όλοι κρινόμαστε από αυτό που βλέπει ο κόσμος, δημόσια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Δ.Σ. της Οικονομικής Επιτροπής άρχισε να αποστέλλει email - προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, ωστόσο στις προσκλήσεις δεν καλούνται τα ΜΜΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να παραστούν.

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι η αντιδήμαρχος κ. Γιωργία Δεδεδήμου. Τακτικά μέλη είναι οι: Ζαχαράκη Γεωργία, Δαράκη Ελένη, Καπονικολός Δημήτριος, Καρλαύτης Αθανάσιος, Καρμοίρης Ιωάννης, Κοντάκος Ηλίας, Βαλιώτης Ευάγγελος και Αποστολάκος Δημήτριος.