ΓΥΘΕΙΟ. Στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Μαυροβουνίου Γυθείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Γ’, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Νηστειών).

Τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και τη λιτάνευση των ιερών εικόνων, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος Γ’, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Σταύρο Βλαστέλλη, τον υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ἱ. Μητρόπολης και τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Κρυστάλλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για το νόημα των ιερών εικόνων στην ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας :

«Η εικόνα εκφράζει τα υψηλά ιδεώδη της ορθοδόξου πίστεως. Η εικόνα δεν είναι μια ζωγραφιά, ένας πίνακας, μία φωτογράφηση. Είναι κάτι άλλο. Φανερώνει το επέκεινα του κόσμου τούτου. Δεν εκφράζει την φθορά, αλλά την θέωση.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, πώς ο άνθρωπος με τον πνευματικό του αγώνα καθίσταται Άγιος και ζει με το φωτοστέφανο στον Παράδεισο. Γι’ αυτό και στις εικόνες το καλόν και νοούμενον δεν καθορίζεται με τις φυσικές διαστάσεις προσώπων ή πραγμάτων.

Οι εικόνες κρύβουν θεολογία και δηλώνουν τον κόσμο της Χάριτος. Γι’ αυτό και μας διδάσκουν. Έπειτα ὁ πιστός χριστιανός δεν προσκυνά το ξύλο ή το χρώμα ή το τζάμι της εικόνας.

Δεν είναι ειδωλολάτρης. Δεν προσκυνά την ύλη. “Η προσκύνηση επί το πρωτότυπον διαβαίνει καί ὁ προσκυνῶν τήν εἰκόνα προσκυνεῖ ἐν αὐτῇ τοῦ ἐγγραφομένου τήν ὑπόστασιν”, αναφέρει ο μεγάλος δογματικός πατήρ της Εκκλησίας, ο Ιερός Δαμασκηνός, ο οποίος αγωνίστηκε για την αναστήλωση των ιερών εικόνων».

Ο Σεβασμιώτατος, έκλεισε το κήρυγμά του υπογραμμίζοντας μερικά πρακτικά θέματα:

«Θα προσκυνούμε με πίστη και ευλάβεια τις ιερές εικόνες. Θα κάνουμε μπροστά σ’ αυτές την προσευχή μας. Επίσης και στο σπίτι μας θα έχουμε το εικονοστάσι μας. Στα δωμάτια των παιδιών μας, να υπάρχουν εικόνες των Αγίων, που φέρουν τα ονόματά τους.

Να προσέξουμε στους Ναούς, όταν θέλουμε να κάμνουμε μία αγιογράφηση, να ρωτάμε τους αρμοδίους, σε ποιο σημείο του ναού πρέπει να τεθεί, γιατί πρέπει να υπάρχει εικονογραφική τάξη και εφιστώ ακόμη την προσοχή σας, μη χαλάτε τις αγιογραφίες, ούτε με ασβέστωμα, ούτε με τοποθέτηση καρφιών. Αυτό είναι ασέβεια.

Εδώ στη Μάνη έχουμε μεγάλο πλούτο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε».