ΣΠΑΡΤΗ. Η Σπάρτη στο βάθος της ιστορίας καλύπτει μια περιοχή από την Μυκηναϊκή Πελλάνα έως την Χερσόνησο της Μάνης. Σπάρτη λέμε και εννοούμε την Αρχαία Λακεδαίμονα αλλά και τον Βυζαντινό Μυστρά. Σπάρτη είναι η Επαναστατική Μάνη, Σπάρτη αυτή στο Έπος του 40 αλλά και των 118 (ή 100) στο Μονοδέντρι αλλά Σπάρτη φέρεται να είναι και η πατρίδα του πεσόντα πιλότου του Ναυτικού στα Ίμια.

Λεωνίδας Α’, βασιλιάς της Σπάρτης της δυναστείας των Αγιάδων

Κατευθύνθηκε στις Θερμοπύλες έχοντας γνώση της κατάστασης και υπακούοντας στους νόμους. Πήγε εκούσια σε μια μάχη στρατιωτικά χαμένη για χάρη της Ελλάδας και της Σπάρτης. Έγραψε ιστορία.

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Κατευθύνθηκε στην Πόλη για μια άνιση αναμέτρηση με τον ισχυρότερο πορθητή κι έμεινε στα τείχη ενώ γνώριζε ότι θα πέσει, πιστός σε πατρίδα και θρησκεία. Έγραψε ιστορία.

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος των Ελλήνων

Κατευθύνθηκε σε έξω Μάνη, Καλαμάτα και Μεσσηνία την ώρα που η Τσίμοβα ήταν ελεύθερη για να κηρύξει πρώτος την Επανάσταση κατά των Τούρκων διαθέτοντας χιλιάδες Μανιάτες πολεμιστές και την οικογένειά του στον αγώνα. Πιστός στην παράδοση της Μανης. Έγραψε ιστορία.

Κων/νος Δαβάκης, Συνταγματάρχης Πεζικού του Ελληνικού Στρατού

Κατευθύνθηκε στην Πίνδο όταν οι Ιταλοί εξαπέλυαν επίθεση κατά της Ελλάδας το 1940. Με στρατιωτική ευφυία και ηρωισμό ανέλαβε την άμυνα και πέτυχε την πρώτη ήττα του Άξονα γράφοντας ιστορία. Τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος στο πεδίο της Μάχης αρνούμενος να αποσυρθεί. Έγραψε ιστορία.

Χρήστος Καρβούνης, ιατρός εκτελεσθείς στο Μονοδένδρι

Κατευθύνθηκε στο Μονοδένδρι χωρίς να ζητήσει εξαίρεση και χωρίς να αποδεχθεί χάρη αλλά αντίθετα ζήτησε να ανταλλάξει την χάρη με την ζωή συγκρατούμενών του. Πιστός στις αρχές του ανθρωπισμού και της Σπάρτης. Εκτελέσθηκε πιο βίαια από τους άλλους. Έγραψε ιστορία.

Παναγιώτης Βλαχάκος. Υποπλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Κατευθύνθηκε στα Ίμια ζητώντας, στο παραπέντε, να αντικαταστήσει συνάδελφό του που θα συμμετείχε στην αποστολή αλλά είχε οικογένεια. Έπεσε από εχθρικά πυρά πάνω από τα Ίμια σε μια επιχείρηση – ομολογία της Ελληνικότητας της βραχονησίδας. Έγραψε ιστορία.