ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ένα μεγάλο, πολυσυζητημένο και αμφισβητούμενο έργο μπαίνει σε τροχιά κατασκευής καθώς ξεκίνησε η εγκατάσταση των εργοταξίων. Πρόκειται για το πολύπαθο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους.

Όπως αναφέρει o θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Α. Τσουκαλάς, τα εργοτάξια που έχουν στηθεί αφορούν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αρκαδία και τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κορινθία και την Αργολίδα καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση των εδαφών και την είσοδο του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει πως η εγκατάσταση των εργοταξίων στις άλλες δύο ΜΕΑ είναι θέμα ημερών.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ στη χώρα, στο οποίο ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), με το ύψος την επένδυσης να ανέρχεται στα 168 εκ. ευρώ.

Η Περιφέρεια μαζί με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων στράφηκαν προς τους κοινοτικούς πόρους διεκδικώντας το ποσό των 62 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η Κομισιόν έβγαλε “κίτρινη” κάρτα στο φάκελο που είχε υποβληθεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝ να έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020 μία σειρά διασκέψεων με στόχο την εκ νέου υποβολή του φακέλου στην ειδική επιτροπή DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία το έργο είχε δεχθεί “κίτρινη” κάρτα, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 όπου και είχε ενταχθεί το έργο.

Μάλιστα τόσο η Περιφέρεια όσο και τα δύο Υπουργεία είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ειδική ομάδα JASPERS μέσω της οποίας θα γίνει για πρώτη φορά η υποβολή του φακέλου. Όπως τονίζει ο κ. Τσουκαλάς, τον Απρίλιο αναμένονται εξελίξεις καθώς θα αξιολογηθούν τα πρώτα παραδοτέα από την ειδική ομάδα, ενώ η Περιφέρεια δείχνει μεγάλη αισιοδοξία για τη θετική εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται στους 200.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).

Πέρα από τις αντιδράσεις κατά τόπους φορέων, πολιτών και αιρετών προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση βουλευτών θέτει το έργο στο μικροσκόπιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.