ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου χαιρετίζει την 111η επέτειο ξεσηκωμού των Θεσσαλών αγροτών το Μάρτη του 1910.

«Αποτελεί φάρο και οδηγό της δράσης μας η ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους, αποτελεί εξέγερση σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος».

Το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ παραμένει και σήμερα επίκαιρο

«Τότε οι κολίγοι αντιμέτωποι με τους τσιφλικάδες και το κράτος τους, με τη θυσία τους και την πάλη χρόνων και όχι ενός μόνο αγώνα, κατάφεραν να πάρουν τα χωράφια τους. Σήμερα, 111 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους "τσιφλικάδες", τα μονοπώλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν ν' αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους.

Τότε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκρούσεις με την αστυνομία και στρατό, που έδρασαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τσιφλικάδων, είχαν νεκρούς αγρότες αλλά και εργάτες που συμμετείχαν ενεργά. Σήμερα, εντείνεται η κρατική καταστολή, η βία και ο αυταρχισμός για να φιμωθεί ο λαός που διαμαρτύρεται γιατί τσακίζονται τα δικαιώματά του και να αντιμετωπιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που συνεχώς αυξάνεται.

Τονίζουμε «προς πάσα κατεύθυνση» ότι όσα μέτρα κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας προωθήσουν οι κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να καταφέρουν να μας φιμώσουν και θα συνεχίσουμε μαχητικά να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του Κιλελέρ και καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, να μετατρέψουν την συσσωρευμένη οργή τους από τις ληστρικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων - ΕΕ σε οργανωμένη διεκδίκηση».

Η Ομοσπονδία σημειώνει με έμφαση: «Είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας η συσπείρωσή μας και η μαζικοποίηση των αγωνιστικών Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων, δυναμικών Συλλόγων και ο συντονισμός της πάλης μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προτάσσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, οι βιοπαλαιστές αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα, ενάντια σε μεγαλέμπορους και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας, αποτίουμε φόρο τιμής στους επαναστατημένους κολίγους και καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε και εμείς με τη σειρά μας το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωράφια και τα κοπάδια μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παραγωγής μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς στερήσεις τις οικογένειές μας».